Premiär under Pride för feministisk ”Jesus Christ superstar” - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Rockmusikal visar Jesus som kvinna och feminist

Teodor Wickenbergh som Maria Magdalena, Sandra Kassman som Jesus, och Ida Tobiasson som Judas.
Teodor Wickenbergh som Maria Magdalena, Sandra Kassman som Jesus, och Ida Tobiasson som Judas. Foto: Niklas Lindgren

Under Europride i Stockholm är det premiär för en feministisk tolkning av musikalen ”Jesus Christ superstar”. Det nya? Jesus och alla lärjungar har blivit kvinnor.

Andrew Lloyd Weber och Tim Rices musikalklassiker ”Jesus Christ Superstar” är i original skriven för sjutton män och en kvinna. I den nya uppsättningen spelar totalt arton kvinnor och åtta män. Jesus, Judas och lärjungarna blir en feministisk utbrytargrupp som gör motstånd mot det patriarkala prästerskapet.

– Vi leker med tanken om hur det skulle varit om Jesus varit kvinna, hur det skulle ha kunnat te sig. Vi har fokuserat på könskampen för att sätta grundhistorien i en mer modern och relaterbar kontext, säger regissören Adam Gardelin till DN.

I rollen som Jesus syns skådespelaren Sandra Kassman och Judas gestaltas av Ida Tobiasson. Det här blir den första svenska uppsättningen av den feministiska omtolkningen, vars rättigheter ägs av ett förlag i London.

”Jesus Christ superstar” spelas i den gamla kyrkobyggnaden Eric Ericssonhallen på Skeppsholmen under tre dagar, med premiär på fredag den 27 juli.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.