Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Roger Moore har avlidit, 89 år gammal

01:46. Skådespelaren Roger Moore har avlidit, 89 år gammal. Han slog igenom som Simon Templar i tv-serien "Helgonet", men det var som agenten James Bond han blev en världskändis. Ett kändisskap han sedan använde i sitt arbete för världens barn.

Skådespelaren Roger Moore, mest känd för att ha spelat James Bond, har avlidit 89 år gammal, meddelar anhöriga.

Skådespelarens tre barn Deborah, Geoffrey och Christian meddelar dödsfallet i en kommuniké som publicerats på sociala medier.

”Det är med tungt hjärta vi tvingas meddela att vår käre far, Sir Roger Moore, i dag har gått bort i Schweiz efter en kort men modig kamp mot cancer”, skriver de.

Roger Moore föddes 1927 och har en lång filmkarriär bakom sig. Han fick sitt stora genombrott under 60- och 70-talet i tv-serier som "Helgonet" och "Snobbar som jobbar".

Framför allt är han känd för sin roll som James Bond. Han gestaltade agenten sju gånger, bland annat i filmerna "Leva och låta dö" och "Mannen med den gyllene pistolen".

Skådespelaren har också uppmärksammats för sitt hängivna arbete för barns rättigheter. 1991 utsågs han till UNICEF-ambassadör.

”Med bortgången av Roger Moore har världen förlorat en av dess största förkämpar för barns rättigheter – och hela Unicef har förlorat en god vän”, skriver Unicef i ett uttalande genom vd:n Anthony Lake.

Barnen skriver att deras far Sir Roger Moore var omgiven av kärlek under sina sista dagar i livet.

”Vi vet att vår egen kärlek och beundran kommer att förstärkas många gånger om över hela världen, från människor som älskade honom för hans filmer, hans tv-shower och hans passionerade arbete för UNICEF som han själv ansåg vara sin största prestation”, skriver de.

Enligt kommunikén kommer Sir Roger Moore att föras till en sista vila i Monaco. Begravningen sker under privata former.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.