Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Välkomna tillbaka till jobbet – här får ni några goda råd

Roland Paulsen tipsar om hur du klarar elva månader som löneslav.

Nu när semestern för de flesta är över kan vi traditionsenligt se fram emot hur vetenskapen råder oss att klara övergången till lönearbetet. Uppsåtet är mycket lovvärt. För många ter sig jobbtillvaron som en absurditet efter några veckor i frihet, och i en tid när psykiska problem är den vanligaste orsaken till sjukskrivning bör vi vara vaksamma på alla typer av nedstämdhet.

Här i DN råder Johan Mellnäs, arbetsmiljöexpert, läsarna till att mjukstarta. ”Många börjar jobba en måndag av ren vana”, säger han. ”Men det finns inget som säger att man måste göra det. Börjar man exempelvis en onsdag kan det kännas mer överkomligt.”

Detta är ett ofta förekommande råd i genren. Förra året föreslog psykologen Sandra Guteklint samma sak i samma tidning (DN, 3/8-15). Guteklint hade dock en mer försonande ton. Enligt Guteklint var det ”helt normalt att ha lite negativa tankar”. ”Var inte hård mot dig själv om du har negativa tankar och svårt att komma upp på morgnarna”, tröstade hon. ”Det är förhoppningsvis enbart en övergångsfas”.

När hon redan i januari såg sig nödgad att förmedla goda råd för att ta sig igenom vinterns helvetesveckor, kändes detta med ”övergångsfas” lite missledande. ”Skippa de kravfyllda orden ’borde’ och ’måste’”, rekommenderade hon då. Att säga att man ”vill” eller ”föredrar” att utföra allsköns förpliktelser är tydligen bättre för psyket (DN, 24/1).

Klokast råd gav överläkare Kristina Glise inför förra årets jobbstart. Även här fanns en blidkande ansats. ”Många får lite ångest”, som hon uttryckte det. Hon tyckte också att man skulle börja på en onsdag och passade även på att rikta ett råd direkt till medelklassen: ”Boka in två långhelger som belöning under hösten redan nu. Då känns inte perioden fram till jul så lång.”

Mest insiktsfullt var dock hennes uppmaning till förnöjsamhet: ”Fokusera på att det är roligt att ha ett jobb. Fundera på vad alternativet vore” (SvD, 3/8-15).

Som forskare blir jag förstås glad när vetenskapen är tillhjälplig på detta vis, och även om detta inte tillhör mitt forskningsområde skulle jag gärna vilja ge ett bidrag. Här kommer därför några tips att hålla i minnet under de kommande elva månaderna.

Fokusera på att bli hatad av din familj (att ständigt arbeta är ett av de enklaste sätten).

Foto: DNFörst och främst: fokusera riktigt hårt på att det är roligt att ha ett jobb. Var glad för att du inte tillhör den arma massa som nu ska slussas in i ”enkla jobb”. Om du har ett ”enkelt jobb”, tänk på att vilket jobb som helst är bättre än inget jobb. Det finns många som har det sämre än du.

Foto: Fokusera på att företaget du jobbar för vill dig väl. Det har gett dig jobb och alltså räddat dig från arbetslöshet. Öva dig i tacksamhet.

Foto: Fokusera på att samhället är oföränderligt. Arbetsbördan kommer aldrig att minska, maktstrukturerna aldrig att förändras. Tänk inte på vad alternativet vore. Vi har tillväxt, kanske får du två procents löneökning i år. Fokusera på det.

Foto: Om du periodvis tvivlar på det du gör, börja dagen med att se dig i spegeln och repetera orden ”mitt jobb efterfrågas av marknaden, alltså är det meningsfullt”. Affirmera tills du upplever en kittlande känsla i höger pannlob. Med tiden kommer hjärnan att ge upp.

Foto: Ägna all ledig tid åt att förbereda för nästa Ironman. Lägg den tid som inte går till träning på att uppdatera dina flöden med träningsbilder. Det kommer att lösa upp kontrasten mellan fritid och arbete – så att allt blir arbete.

Foto: Fokusera på att bli hatad av din familj (att ständigt arbeta är ett av de enklaste sätten). Känn dig sårad när du väl lyckats. Hata tillbaka. Det kommer att göra hemmet till en ännu outhärdligare plats och jobbet till en relativt fridfull tillvaro.

Foto: Föreställ dig att ditt liv är oändligt. Kanske tänker du att du kommer att kasta bort ännu ett år på ett jobb du helst vill slippa. Föreställ dig detta år som en ynka stjärna i Andromedagalaxen. Eller ett sandkorn i öknen. Även andra visualiseringar kan fungera.

Foto: Om de negativa tankarna inte vill ge vika: tänk att alla andra är löneslavar utom du. Du har sett igenom systemet och står därför över dina hjärntvättade kollegor. Fokusera på att din anpassning är ironisk. Du tillhör de smarta. Du är egentligen inte här.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.