Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-17 18:27 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/rolf-en-man-som-heter-ove-lassgard-rasande-inte-bjuden-till-oscarsgalan/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Rolf ”En man som heter Ove” Lassgård rasande – inte bjuden till Oscarsgalan

En man som heter Ove.
En man som heter Ove. Other: Johan Bergmark

Om en vecka äger Oscarsgalan rum i USA – men Rolf Lassgård, som spelar huvudrollen i bästa icke engelskspråkiga film-nominerade ”En man som heter Ove”, är inte bjuden.

Fyra biljetter delas ut till ”En man som heter Ove” för kategorin bästa icke engelskspråkiga film på Oscarsgalan. Regissören Hannes Holm, Hannes Holms fru Malin Holm som är regiassistent och B-fotograf, och två producenter kommer att närvara på galan som officiella representanter för filmen.

Läs mer: Alla nominerade till Oscarsgalan 2017

Detta har fått skådespelaren Rolf Lassgård, som spelar huvudrollen i filmen, att fara i taket.

– Jag for i taket, jag är känd som en ganska snäll man men när jag blir arg så blir jag jävligt arg och det blev jag, säger han till Expressen.

Hannes Holm säger till Aftonbladet att ”hur jag än vänder röven, så är det här en diskussion jag aldrig kan vinna”.

– Jag känner det inte som att jag ”tar med min fru”. Malin har fungerat som ett bollplank till mig, jag skulle aldrig ha kunnat skriva manus så snabbt om jag inte hade haft henne att prata med dagligen.

Filmrecension: ”En man som heter Ove”

Räddningen kom i stället från ett annat håll. Maskörerna Eva von Bahr och Love Larson är nominerade för samma film i kategorin bästa mask/smink, och råkade ha en biljett över till Oscarsgalan som nu går till Lassgård.

– Jag har ingenting emot att sitta med dem, men samtidigt borde jag vara ett självklart val för filmen, säger han till Expressen.

Skådespelaren Lia Boysen har på sin Facebooksida uttryckt sympati för Rolf Lassgård och konstaterat att beslutet ”sätter hela värdet av skådespelare i gungning”. Till Aftonbladet säger hon:

– Samtidigt blir jag orolig som svensk, vad händer om de vinner och Rolf Lassgård inte sitter där han borde sitta? Han är ändå nummer ett och ansiktet utåt.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.