Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-22 20:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/rosanna-arquette-gripen-kan-missa-stockholms-filmfestival/

Kultur

Rosanna Arquette gripen – kan missa Stockholms filmfestival

Rosanna Arquette gripen i Washington. Foto: Mandel Ngan/AFP

Skådespelaren Rosanna Arquette greps efter en klimatdemonstration i Washington DC på fredagen. Nu råder osäkerhet kring hennes medverkan vid Stockholms filmfestival, rapporterar SVT Kulturnyheterna.

Git Scheynius, festivalchef på Stockholms filmfestival, säger till SVT Kulturnyheterna att man i nuläget inte vet om Rosanna Arquette kan ta sig till Stockholm. På fredagen är det tänkt att hon ska motta hedersutmärkelsen Stockholm Achievement award.

– Tanken är att hon ska vara här redan i morgon, och gå på galapremiären men just nu ser det inte ut att bli av. Sedan är ju hennes stora kväll på fredagen då vi tilldelar henne Stockholm Achievement award – då hoppas vi verkligen att hon har kommit ut från finkan, säger Git Scheynius.

Läs mer: Jane Fonda gripen igen 

Rosanna Arquette frihetsberövades på fredagen, efter att en improviserad presskonferens inne i amerikanska senaten. Hon demonstrerade då tillsammans med bland andra Hollywoodstjärnan Jane Fonda, som även hon greps på fredagen.

81-åriga Jane Fonda, som frihetsberövats vid flera tillfällen de senaste veckorna, har uppgett att hon inspirerats av klimataktivisten Greta Thunbergs skolstrejk, och planerat att demonstrera och gripas varje fredag.

– Det här är ett sätt att använda mitt kändisskap för att få ut budskapet att vi står inför en kris som avgör huruvida våra barn och barnbarn har en framtid som ens är beboelig, har Jane Fonda sagt enligt AFP.

Läs mer:

Tio sevärda filmer på Stockholms filmfestival