Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-22 03:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/roskildefestivalen-kan-tvingas-till-nedskarningar/

Kultur

Roskildefestivalen kan tvingas till nedskärningar

Roskildefestivalens campingområde kan bli mindre redan nästa år. Foto: Claus Rasmussen/TT

Den 49:e Roskildefestivalen i ordningen avslutades i helgen, men oron växer kring musikfestens fortsättning, rapporterar DR.  

Nästa år försvinner delar av campingområdet som kallas West, och på sikt kan arbetet medföra att halva det område som i dagsläget används för festivalen blir obrukbart. Anledningen är att området ska användas för utvinning av råvaror.

Enligt kommunen kan konsekvensen bli att besökarantalet måste minska om festivalen ska genomföras på samma plats. Christina Bilde, talesperson för Roskildefestivalen, säger dock till DR att man inte accepterar den lösningen.

– Vi ser det inte som en möjlighet att bli mindre. Inte alls, säger Bilde, som påpekar att man arbetar tillsammans med kommun och region för att hitta en lösning.

Arrangörerna beskriver årets festival som en succé, även om det kommit rapporter om såväl stor nedskräpning som ett ökat antal våldsbrott. 

Polisen hade på lördagen, som var festivalens sista dag, mottagit tio anmälningar om våldtäkt, rapporterar DR. Siffran kan jämföras med tre anmälningar under fjolåret. Enligt Bilde ser arrangörerna mycket allvarligt på händelserna.

– De våldsamma händelserna speglar lyckligtvis inte upplevelsen för de flesta besökare, men vi måste se över om det har varit något särskilt som har gjort sig gällande i år, säger hon till DR.

Läs mer: Så blev Roskildefestivalens Norra Europas största musikfest 

Läs mer: Blev kära på Roskildefestivalen för 34 år sedan – återvänder varje år