Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Rösten som bara växte och växte

Erica Sunnegårdh debuterar som Turandot i Malmö i kväll. "Helt sensationellt", säger hennes agent om den oväntade karriären.
Erica Sunnegårdh debuterar som Turandot i Malmö i kväll. "Helt sensationellt", säger hennes agent om den oväntade karriären. Other: Ingvar Andersson
I kväll operadebuterar Erika Sunnegårdh. Inget märkligt med det, om det inte vore för att Metropolitan Opera kontrakterade henne ett halvår före debuten.

- Nu behöver jag inte försörja mig som servitris längre, säger hon.

- Jo, det är som en saga, säger Erika Sunnegårdh när Dagens Nyheter träffar henne i logen på Malmö opera och musikteater.

Om vi ska börja med slutet på sagan, hur hamnade du på Metropolitan?

- Ann Braathen (Erika Sunnegårdhs agent) var där för att lyssna på Peter Mattei, som hon också är agent för. Hennes kontakt där frågade lite allmänt "What´s new?". Och då berättade hon om mig, att jag hade fått rollen som Turandot först här i Malmö och sedan på Norrlandsoperan i vår.

- Då vill vi höra henne, sa de.

Några veckor senare, den 20 maj, klev hon in på Metropolitan.

- Jag började med "Turandot" och fortsatte med några andra arior. Det var tre personer som lyssnade och de liksom kliade sig i huvudet och sade: "Var kommer du ifrån?"

Erika Sunnegårdh skrattar alldeles hejdlöst när hon berättar.

- De sade att de var imponerade. Dels för att de aldrig hört talas om mig, dels för att jag aldrig hade gjort något operajobb. Jag hade bara gjort lite "workshops" och elevföreställningar. Men framför allt tyckte de att alla bitarna var med, både det artistiska och det musikaliska, och att rösten satt där den skulle. Och att repertoaren var den rätta. Det är inte så gott om dramatiska sopraner.

- När de talade om mig tittade jag på min pianist och sa "Är det verkligen mig de talar om".

Ann Braathens kontakt ringde på kvällen och var alldeles lyrisk.

- You made my day, nästan skrek han, berättar Ann Braathen.

Tre dagar senare kallades Erika Sunnegårdh tillbaka. Nu skulle hon provsjunga på stora scenen och inför James Levine. Han är Metropolitans chefsdirigent sedan 30 år, artistchef och det närmaste Gud man kan komma i operavärlden.

- Han traskade runt på parketten medan jag sjöng. Jag tog "Turandot" igen, för jag tänkte att den får jag aldrig chansen att sjunga på Metropolitan så det var lika bra att passa på, säger hon.

- Det gick bra, jättebra. Vi fick ett erbjudande om kontrakt redan samma kväll. Det var helt hysteriskt.

Erika Sunnegårdh växte upp med musik. Båda föräldrarna var sångare och sångpedagoger. Hennes far var även körmästare på Stockholmsoperan och hennes bror Thomas är en välmeriterad sångare.

- Efter studenten på Adolf Fredrik for jag till New York. Mamma är därifrån så jag har dubbla medborgarskap. Efter ett par år började jag sakna musiken och sökte in till Manhattan school of music. Jag gick där i drygt tre år och rösten växte med stormsteg. Men det är inte många sångpedagoger som vet vad de ska göra med större röster, med röster som växer så fort, det är som att tämja ett vilt djur.

- Tekniskt gick jag in i väggen. Det tog flera år att komma vidare, men så träffade jag en bra lärare. Det var 1997 och för två år sedan bad jag mamma om hjälp. För ett år sedan började jag känna att pusselbitarna lade sig på rätt plats när jag öppnade munnen, att det inte var en "surprise" varje gång jag sjöng.

I november började hon provsjunga, 38 år gammal. I januari kom hon hem till Sverige och ringde Ann Braathen.

- Hon visste att Malmö var på jakt efter en Turandot och sa att de kunde komma och lyssna när jag skulle sjunga för henne. Där tog hon ju en risk för hon hade ju inte hört mig sjunga då.

Malmöoperan sade ja direkt.

- När Norrlandsoperan också ville ha mig ett par veckor senare förstod jag att det där med Malmö inte var en olyckshändelse, säger Erika Sunnergårdh.

Under våren fick hon alltså kontrakt med Malmöoperan, Norrlandsoperan och Metropolitan. Men det gav inga pengar. Hela juni arbetade hon hårt som servitris för att få ihop till brödfödan.

- Tänk om jag nu kan försörja mig på det jag tycker mest om av allt att göra. Slippa servera för att få ihop till kattmaten, säger hon.

Bild

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.