Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-14 20:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/rostningssystemet-i-melodifestivalen-andras-infor-2019/

Kultur

Röstningssystemet i Melodifestivalen ändras inför 2019

Melodifestivalens tävlingsproducent Christer Björkman.
Melodifestivalens tävlingsproducent Christer Björkman. Foto: Lisa Mattisson

Röstningssystemet ändras inför Melodifestivalen 2019. Det bekräftar tävlingsproducenten Christer Björkman. Syftet är att göra telefonrösterna mer jämbördiga med gratisrösterna i appen.

Hanna Fahl
Rätta artikel

De senaste åren har det framförts kritik mot SVT:s röstningssystem i Melodifestivalen. Precis som tidigare har man mot en avgift kunnat rösta via telefon och sms, men 2016 infördes också en app där tittarna gratis kan rösta upp till fem gånger på varje bidrag. Det har sammanfallit med att tittarnas röster i finalen spridits väldigt jämnt över startfältet – 2018 skilde till exempel bara 1,1 procentenheter mellan tittarnas etta och femma – vilket ger den internationella juryn stor makt över resultatet.

Nu bekräftar tävlingsproducenten Christer Björkman att man tänker ändra röstningssystemet inför 2019.

– Ja, det är förändringar planerade, men jag kan inte svara på när de kommer att förmedlas. Men absolut, det görs justeringar.

Däremot menar Christer Björkman att förändringarna inte görs för att avhjälpa det jämna resultatet i finalen.

– Det hävdar jag beror på att i takt med att vi har en jämnare låtkvalitet, blir resultatet också jämnare. Folk röstar på det de tycker om, och de tycker om olika saker.

Förändringen i röstningssystemet görs i stället för att komma åt ett annat problem, säger Christer Björkman, även om han inte vill precisera exakt hur ändringen ser ut.

– Det vi riktat in oss på när vi gjort om systemet är att varje röst ska vara lika mycket värd. Det ska inte vara mer värt att köra fem röster i appen.

Jämfört med telefonröster, alltså?

– Exakt. Det kommer att bli justeringar som kommer att göra jätteskillnad.

En annan nyhet är att SVT nu kommer att kunna kartlägga vem som röstar på vad, berättar Christer Björkman

– Vi kommer att kunna döda snacket om att det är barn som styr tävlingen. Vi vet redan att de äldre röstar i princip likadant som de yngre, bara för att man blir äldre slutar man inte rösta på ung musik. Det kommer vi att kunna visa nu.

Läs mer: Så fungerar (inte) röstningssystemet i Melodifestivalen