Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-18 17:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/rushtrummisen-neil-peart-ar-dod/

Musik

Rushtrummisen Neil Peart är död

Bild 1 av 2 Neil Peart under en konsert i Wells Fargo 2012.
Foto: TT
Bild 2 av 2
Foto: Andre Csillag/REX

Neil Peart, trummis och textförfattare i det kanadensiska rockbandet Rush, är död. Enligt en talesperson för familjen är dödsorsaken hjärncancer, en sjukdom musikern dragits med de senaste tre åren. Han blev 67 år gammal. 

Neil Peart dog den 7 januari men det var först på fredagen bortgången bekräftades, av en representant för familjen till Rolling Stone.

Peart var allmänt ansedd som en av rockhistoriens främsta trummisar och blev som medlem i Rush invald i både amerikanska och kanadensiska Rock and roll hall of fame. 

Flera amerikanska medier beskriver Rush som en viktig beståndsdel i amerikansk rockmusik. Bandet, som på 1980-talet hade flera album på Billboards topp 10-lista, ligger bakom låtar som ”Tom Sawyer”, ”Limelight” och ”The spirit of radio”. 

Rush bildades 1968. I kanadensiska The Globe and mail gick gitarristen Alex Lifeson i början av 2018 ut med beskedet om att bandet lägger ner. Det hade då gått två år sedan bandets senaste turné. 2014 firade bandet sitt 40-årsjubileum.