Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Rysk bibliotekarie döms för spridning av förbjuden litteratur

Stepan Bandera – nationalhjälte i Ukraina och skurk i Ryssland. Här från en protest i Moskva 2010 mot dåvarande ukrainska presidentens beslut att förära Bandera med statens mest prestigefyllda medalj. På skylten med Banderas bild syns även texten ”fascist”.
Stepan Bandera – nationalhjälte i Ukraina och skurk i Ryssland. Här från en protest i Moskva 2010 mot dåvarande ukrainska presidentens beslut att förära Bandera med statens mest prestigefyllda medalj. På skylten med Banderas bild syns även texten ”fascist”. Foto: Mikhail Metzewl/AP

Chefen för Rysslands enda statliga ukrainskspråkiga bibliotek har dömts till en fyraårig villkorlig fängelsedom av en domstol i Moskva. Bibliotekarien döms för innehav av förbjuden ukrainsk litteratur.

– Den här domen saknar kontakt med verkligheten, sade bibliotekarien Natalja Sjarina till den ryska tv-kanalen Dozjd efter att hon hade fått sin dom: fyra år villkorligt fängelse för att ha spritt förbjuden litteratur.

Sjarina, som av Amnesty klassas som åsiktsfånge, greps i oktober 2015 och har sedan dess suttit i husarrest. Hon var då chef för Biblioteket för ukrainsk litteratur i Moskva och hade blivit anmäld för att sprida så kallad Banderavänlig litteratur av en lokal parlamentariker, Dmitrij Zacharov.

Stepan Bandera var en ukrainsk nationalistledare som i Ukraina betraktas som en frihetshjälte. I Ryssland är han svartmålad och namnet används för att diskreditera personer som uppfattas som pro-ukrainska.

I samma veva som Sjarina greps beslagtog ryska polisen 150 böcker. Därefter drogs Sjarina inför rätta för att ha ”spritt hat och fiendeskap”, något som hon alltså nu befanns skyldig till.

De aktuella böckerna hade bland annat skrivits av den ukrainska nationalisten Dmytro Kortjynskyj och kan enligt de ryska myndigheterna klassas som extremistlitteratur. Intressant nog bjöds Kortjynskyj till Ryssland av den Kremlkontrollerade ungdomsorganisationen Nasji år 2005, sannolikt eftersom Kortjynskyj har en starkt religiös ideologi som betonar det ortodoxa arvet.

Dessutom sade polisen ha hittat UNA-UNSO:s broschyrer i biblioteket. UNA-UNSO:s medlemmar betraktar sig som efterföljarna till Stepan Bandera. Organisationen är förbjuden i Ryssland.

Amnesty anser att domen mot Sjarina är politiskt motiverad. Enligt bibliotekspersonalen hade man redan rensat ut en stor del känsligt material i samband med att relationerna till Ukraina hade blivit ytterst inflammerade efter demonstrationerna på Majdan 2013–2014 och den ryska annekteringen av Krim 2014. Kritikerna anser att myndigheterna själva hade placerat böckerna i biblioteket.

– Om tio år kommer folk att koppla den här tiden till Stalins skenrättegångar år 1937, sade Sjarina då hon leddes ut ur buren där de anklagade alltid placeras i ryska rättegångar.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.