Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Ryska Eurovisionfans släpps inte in i Ukraina

Kiev.
Kiev. Foto: Beatrice Lundborg

Minst fem ryska Eurovisionfans har satts på vändande plan tillbaka till Moskva från flygplatsen i Kiev. De deporterades trots att de hade biljetter till Eurovision och inte har besökt Krim. Dmitrij Melnikov som leder Moscow Eurovision Preparty anser att Ukraina bryter mot EBU:s regler.

– Jag hade biljetterna till både andra semifinalen och finalen, en inbjudan av mina vänner, returbiljett. Allt var klart. Men de satte oss på planet tillbaka till Moskva, säger Aleksej Maltsev, som DN når i Moskva per telefon.

Läs mer: Våldet mot hbtq-personer ökar i Ukraina inför Eurovision

Han är en av fem ryska medborgare som deporterades från flygplatsen i Boryspol i onsdags. Alla var unga män, en grupp som de ukrainska myndigheterna ofta kontrollerar extra noga. Maltsev var ändå förvånad.

– Jag har vänner som hade åkt några dagar tidigare och släpptes in i Ukraina utan problem. Jag hade ju alla nödvändiga dokument så jag trodde inte att de skulle stoppa oss. Väldigt synd, säger Maltsev, som till vardags jobbar för det svenska företaget Craft Sportswear i Moskva. Han hade aldrig varit på Eurovision tidigare, däremot besökt Kiev många gånger eftersom han har goda vänner här.

Läs mer: Få ryska Eurovisionfans har vågat åka till Kiev

I två timmar satt Aleksej Maltsev och väntade på flygplatsen utanför Kiev. Under tiden anlände hans ukrainska vänner och talade om för gränsmyndigheterna att de var de som hade bjudit in Maltsev och att han skulle bo hos dem. Maltsev visade också upp sitt elektroniska bankkonto för den ukrainska gränskontrollen för att bevisa att han hade pengar.

– Men det hjälpte inte. Trots att jag inte har besökt Krim, säger Maltsev till DN.

Läs mer: Åtta politiska konflikter i schlagerhistorien

Dmitrij Melnikov som är ordförande för Moscow Eurovision Preparty säger att deportationerna är ett brott mot EBU:s regler.

– Det är inte rätt att göra så här mot fansen, som inte har något som helst med politik att skaffa. Eurovision ska inte vara ett instrument för inrikespolitik, säger Dmitrij Melnikov till DN.

Läs mer: Finanskris, krig och musikfest – inför Eurovision i Ukraina

Enligt honom krävde de ukrainska gränsmyndigheterna av de ryska fansen att de skulle kunna visa upp sina Eurovisionbadge.

– De visste mycket väl att man får sina badge först på arenan, mot att man visar upp sin biljett.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.