Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-23 02:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/sa-blev-clownen-en-skracksymbol/

Kultur

Så blev clownen en skräcksymbol

Bild 1 av 6 Pennywise (1986)Den dansande clownen Pennywise, Snåljåp i svensk översättning, i Stephen Kings bok ”Det” är den formskiftande clownen med förmågan att anta de gestalter som barnen i boken är mest rädda för.
Foto: Courtesy Everett Collection/IBL
Bild 2 av 6 ”Insidan ut” (2015)I Pixarfilmen som skildrar en resa genom en flickas känsloliv trillar rollfigurerna plötsligt ner i hennes undermedvetna. Där, längst ner på botten, finns en djupt obehaglig clown som traumatiserat flickan.
Bild 3 av 6 ”Spawn” (1992-)I Todd McFarlanes serieskapelse, som filmatiserades 1997, springs djävulens ärenden av en demon, Violator som i mänsklig form är en överviktig, tunnhårig, kortväxt man med clownansikte.
Foto: Moviestore Collection/REX
Bild 4 av 6 Jokern (1940–)Sedan första numret av Batmans serietidning har Jokern, ibland kallad ”the clown prince of crime”, terroriserat Gothams befolkning. Har på vita duken gestaltats av bland andra Jack Nicholson, Heath Ledger och Jared Leto.
Foto: IBL Fotoware
Bild 5 av 6 Insane Clown Posse (1989–)Den clownsminkade hiphopduon från Detroit har gjort sig kända genom sina medvetet korkade texter och sina osvikligt lojala fans, som blev föremål för den SVT-sända dokumentären ”American juggalo”.
Foto: WENN/004SH
Bild 6 av 6 ”Two against one” (2016)I musikvideon till Henric de la Cours låt går sångaren genom ett soligt Stockholm i commedia dell’arte-sminkning och halar ett vevpositiv till de peppiga joggarnas häpnad på Strandvägen och Djurgården.
Foto: Per Norman

Rapporterna om clownmaskerade människor som hotar eller begår våldsbrott har eskalerat i antal sedan i somras. DN:s KristoferAhlström reder ut hur clownen blev en symbol för ondskan.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in