Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Så blev clownen en skräcksymbol

Rapporterna om clownmaskerade människor som hotar eller begår våldsbrott har eskalerat i antal sedan i somras. DN:s KristoferAhlström reder ut hur clownen blev en symbol för ondskan.

Hoppgrodan heter en människa. Han är gycklare vid hovet och huvudperson i Edgar Allan Poes novell med samma namn från 1849. Hoppgrodans syfte är att roa sina översåtar med spektakel och skämt. En kväll klär Hoppgrodan upp hovets medlemmar i brandfarliga orangutangkostymer och tänder eld på dem. Medan deras kroppar förtärs av lågorna och köttet förkolnar tjuter han nöjt: ”Och detta är mitt sista skämt!”

”Hoppgrodan” räknas som ett tidigt exempel på fiktion med clownfiguren som psykopatisk våldsverkare. För det är en kulturarketyp med anor.

– Ruggiero Leoncavallos opera ”Pajazzo” från 1892 handlar om en bedragen man som är skådespelare. Trots att han är helt knäckt varje kväll tvingas han i commedia dell’arte-utstyrsel stå där och underhålla publiken. Påfrestningen blir så stor att han drivs in i vansinne och till slut mördar. Han är den ultimata tragiska clownen som till slut blir hotfull, säger DN:s nöjeskrönikör Fredrik Strage.

Bilden av clownen som underhållare och barnens bästa vän har genom åren blivit alltmer anfrätt. Så till den grad att om man bildsöker ordet ”clown” på internet är fördelningen mellan onda och goda clowner i resultatlistan jämbördig. På 70-talet tog seriemördaren John Wayne Gacy 33 människors liv, han extraknäckte även som clownen Pogo på barnkalas vilket gav honom öknamnet ”Killer clown”.

– Det finns en djupt rotad misstänksamhet mot figurer som kan locka till sig barn i sina egna syften. Och clownen har väl egentligen alltid varit en dubbeltydig figur: rolig och underhållande men samtidigt gränsöverskridande och opålitlig. Jokern eller narren är ju starkt kopplad till svek, och till och med till djävulen, säger skräckförfattaren Jenny Milewski.

När en clownsminkad skräck nu sveper över världen, med flera våldsbrott i dess spår, är frågan om clownen i sin blotta uppenbarelse kan ses som skräckinjagande. McDonald’s har låtit pensionera sin clown Ronald McDonald, ”på grund av det nuvarande klimatet kring clownobservationer”. I samma veva meddelade det kontroversiella metalbandet Slipknot, som byggt sin image på att uppträda i groteska masker, att deras clownmaskerade bandmedlem Shawn ”The Clown” Crahan nu nedgraderats till ”The Mime”, mimaren.

Så panisk har stämningen blivit att inrikesminister Anders Ygeman känt sig tvungen att gå ut och mana till besinning:

– Vi ska inte ha en utveckling där någon riskerar att råka illa ut för att man har klätt på sig en clownmask. För det är klart att efter det som hänt i andra länder så kommer ju polisen att vara på helspänn. Vi har ju halloween här snart och det är en helg vi inte vill ha tragiska missförstånd på, säger han till TT.

Foto: Moviestore Collection/REXI Todd McFarlanes ”Spawn”, som filmatiserades 1997, springs djävulens ärenden av en demon, Violator som i mänsklig form är en överviktig, tunn­hårig, kortväxt man med clownansikte. Foto: Moviestore Collection

I Västerviks-Tidningen (14/10) berättar en kvinna hur hon vaknar av att en clown bankar på rutan. ”Den var knappt en meter ifrån mig på andra sidan fönstret”, säger kvinnan. Att hon omnämner clownen som ett föremål, ”den” (lite som Stephen Kings mordiska clown i ”Det”), snarare än en människa, är förståeligt. Vi ser att clownen är en person, men den beter sig inte mänskligt.

– Freud pratade om begreppet ”Das Unheimliche”; någonting som är hemlikt och familjärt men som har en twist, är absurt. En clown är i grunden en mänsklig gestalt men har förvrängda ansiktsdrag, stora ögon, en mun som är enorm och alltid uppvriden i ett leende. Många tycker till exempel att dockor är obehagliga av samma skäl: vi känner igen det som mänskligt, men någonting skaver, säger psykologen Jenny Jägerfeld.

 

Clownen har väl egentligen alltid varit en dubbeltydig figur: rolig och underhållande men samtidigt gränsöverskridande och opålitlig. Jokern eller narren är ju starkt kopplad till svek.

 

I den amerikanska handboken för psykiatri, Diagnostic and statistical manual of mental disorders (DSM), som även tillämpas i Sverige för standarddiagnoser av sjukdomstillstånd, finns clownskräck listat som ”coulrofobi”.

– Det påmålade ansiktet, att man inte vet vad clownen egentligen känner, kan i sig vara obehagligt. Leendet ska vara roligt men mänsklig kontakt handlar om respons, att spegla varandras känslor. En person som ler stort hela tiden oavsett sammanhang eller vilka känslor man själv visar kan då uppfattas som otäck, säger Jägerfeld.

Att det börjat inträffa fall av våldsamma clowner även i Sverige kan bero på imitationseffekten. Det hela kan liknas vid mjältbrandsskräcken i början av 00-talet, när kuvert med vitt pulver skickades till myndigheter. Först i USA – men efter att medierna skrivit om det hände det snart också i resten av världen och Sverige.

– Clownvågen kan ha att göra med människor som får en sadistisk njutning av att ingjuta rädsla. Om man härmar ett beteende som gör människor rädda och får medial uppmärksamhet så sprids rädslan därigenom. Det är samma beteende som hos en blottare: upphetsningen är inte så mycket ett sexuellt uttryck som att någon annan blir rädd. Som det gamla talesättet om att i brist på att vara älskad vill man bli respekterad eller annars fruktad.

I clownfallet har det länge varit ett fall av korsbefruktning: populärkulturen göds av vår rädsla för clowner, och vi blir därför rädda för clowner som skildras som blodtörstiga.

Filmen med den självförklarande titeln ”Killer klowns from outer space” (1988) är ett exempel. Hiphopgruppen Insane Clown Posses fanskara, som kallar sig ”Juggalos”, utreddes 2013 av FBI som ett kriminellt nätverk. Nästa år kommer nyversionen av Stephen Kings ”Det”, med Bill Skarsgård i rollen som clownen Pennywise. I tv-serien ”American horror story” förekom den seriemördande clownen Twisty som bar mask eftersom han skjutit av sig käken i ett självmordsförsök. När serien sändes gick organisationen Clowns of America ut och tog avstånd från Twisty: ”Detta är inte ett normalt clownbeteende.”

– Dessutom är clowner ofta stumma och går inte att resonera med, precis som zombies eller Jason Vorhees i ”Fredagen den 13:e”. Det finns något obarmhärtigt över en clown, säger Jenny Milewski.

 

Det påmålade ansiktet, att man inte vet vad clownen egentligen känner, kan i sig vara obehagligt. En person som ler stort hela tiden oavsett sammanhang eller vilka känslor man själv visar kan uppfattas som otäck.

 

Foto: IBL FotowareSedan första numret av Batmans serietidning har Jokern, ibland kallad ”the clown prince of crime”, terroriserat Gothams befolkning. Foto: IBL

Fredrik Strage anser dock att popkulturens skräckclown med köttyxa inte är tillnärmelsevis lika skrämmande som verklighetens clown som skrattar åt ingenting.

– Det är lite som människorna som samlas i hundratal på Sergels torg på Världsskrattdagen och skrattar högt åt ingenting. Det påminner mig alltid om när Jokern, en annan clown, släpper ut nervgas i Batman-seriealbumet ”The Dark Knight returns” så att alla i staden skrattar sig till döds.

Är clowneriet som underhållningsform alltså utrotningshotat? För om clowner ses alltmer som skrämmande figurer, varför ska då barn behöva möta dem?

Anne-Marie Möller, som i clownkretsar är känd som Pajette, är verksamhetschef och konstnärlig ledare för clownerna på Astrid Lindgrens barnsjukhus.

– I det här arbetet, som vi har utfört i 18 år, sex dagar i veckan på sjukhuset, kan ungdomar och vuxna ibland säga att de är rädda för clowner, men då visar det sig att de är rädda för skräckclowner som de har sett på filmer. Den känslan brukar gå över när de lärt känna oss. Små barn kan också tycka att det är otäckt med maskering, även när det gäller tomten.

Mer om clownskräcken

• Nya dåd ökar clownskräcken
Clownskräcken har spridit sig i Sverige sedan en ung man har berättat att han blev knivhuggen av en person i clownmask. En annan clown ska ungefär samtidigt ha hotat en kvinna med basebollträ. Det gör att polisen har manat allmänheten att inte maskera sig till clowner inför Halloween.

• Clownincidenter oroar polisen inför halloween
Många förknippar clowner med cirkus eller barnkalas. Nu verkar det som om den amerikanska trenden med clownutklädda personer med onda motiv har kommit till Sverige.

• Därför har USA drabbats av clownskräck
Utan att någon riktigt förstår varför så har en intensiv rädsla för clowner spridits över USA. Barn har inte vågat gå till skolan, Vita huset har uttalat sig om situationens allvar, och fredliga gycklare har protesterat mot svartmålningen av yrket. Hur drabbas ett helt land av clownskräck?

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.