Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Så blir årets jazzfestival

Foto: Claude Paris/AP

Wayne Shorter, Jamie Cullum och Angelique Kidjo är tre världsstjärnor på Stockholm Jazz festival som inleds den 10 oktober. I år blir festivalen tre dagar längre och hålls på fler scener.

Jazzen lever och frodas. Det är intrycket när Stockholm Jazz festival presenterade programmet på måndagen: över 100 konserter på mer än 30 ställen under 10 dagar. Och det kan vara fler kvinnliga artister än tidigare.

– Vi är superglada över det. Det är resultatet efter att helt enkelt ha jobbat aktivt under många år att ta bort det mentala filtret som sorterar bort kvinnliga musiker. Nu har det blivit naturligt att värdera på ett sätt som skapar en jämnare könsfördelning. Och vi har publiken med oss på det också, säger arrangören Lena Åberg Frisk.

I årets program syns också många sångare. Förutom brittiska energiknippet Jamie Cullum och world music-drottningen Angelique Kidjo från Benin kommer bland andra nya Blue Note-fyndet José James, Jarrod Lawson, Lina Nyberg, Sofia Jernberg, Elaine Elias och Rigmor Gustafsson som tillsammans med Dalasinfoniettan har fått äran att inviga festivalen.

– Det har kommit en ny våg av starka, konstnärliga sångare som skriver ny musik i en rad olika genrer. Tittar man i programmet ser man att den musikaliska spridningen är större än någonsin. Det är roligare att vara arrangör nu, säger Lena Åberg-Frisk.

Festivalen inleds med Rigmor Gustafsson på Kulturhuset fredagen den 10 oktober och pågår till den 19:e. Fasching, Konserthuset, Glenn Miller café och Plugged Records är några av spelställena. Biljetterna släpps i morgon, tisdag 26 augusti, och då finns också hela programmet på stockholmjazz.se.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.