Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Så blir nya Millenniumromanen

David ­Lagercrantz
David ­Lagercrantz Foto: ANETTE NANTELL / DN / TT

Uppföljaren på Stieg Larssons globala Millennium-succé heter ”Det som inte dödar oss” och är över 500 sidor tjock. Den ska översättas och ges ut i augusti i minst 35 länder.

Manuset lämnade författaren David Lagercrantz in redan i november. Romanen kommer att tryckas sent i vår och publiceras den 27 augusti.

– Vi har redan skrivit kontrakt med 35 av de 45 länder som de tre böckerna i Stieg Larssons ”Millennium”-serie publicerades i. Många av dessa ger ut boken samtidigt som den släpps i Sverige, däribland resten av Skandinavien, England, Holland, Tyskland, Frankrike, Spanien, Italien, Polen, Kanada och USA, säger rättighetschef Linda Altrov Berg på Norstedts Agency till DN.

Hur stor upplaga trycker ni?

– Det handlar förstås om miljontals böcker. Vi håller på att samla in försäljningssiffrorna från de olika länderna nu på ”Millennium”-böckerna och är uppe i 80 miljoner exemplar totalt. Den här kommande utgivningen är en helt världs­unik händelse förstås, jag tror inte att någon svensk bok har lanserats så här. Det senaste exemplet på något liknande var nog Dan Browns ”Da Vinci-koden”. Stämningen både här på förlaget och internationellt är mycket god och förhoppningsfull inför utgivningen, säger hon.

David Lagercrantz har nu lagt ett intensivt skrivarbete bakom sig.

– Det känns otroligt skönt, jag sitter och kollar igenom korrekturet nu och sedan ska det skickas till översättning, men mycket mer än så kan jag inte säga ännu, säger han.

Vad står den Nietzscheanska titeln ”Det som inte dödar oss” för?

– En bra titel ska alltid ha flera betydelser och inte låta sig fångas brukar man ju säga. Det jag velat använda i boken är den väldiga mytologi som Stieg Larsson lämnade efter sig, den världen han skapade. Lisbeth Salander är ju inte vilken superhjälte som helst – hon är inte bara stor på grund av sina begåvningar utan också på grund av sin kontext och bakgrund. Boken blev över 500 sidor lång, det är alls inget självändamål att skriva så långt, men jag har velat ha många intriger i boken precis som Larsson hade i sina.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.