Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-28 00:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/sa-blir-nya-p3-efter-omstruktureringen/

Kultur

Nya P3 får ökat fokus på nyheter och journalistik

Ayan Jamal, Jörgen Lötgård, Katherine Zimmerman och David Druid är fyra profiler i P3:s nya utbud. Foto: Mattias Ahlm

Med nysatsningar på musik- och samhällsjournalistik ska P3 försöka bli en allålderskanal. En programledare från ”P1 Morgon”, fyra humorpoddar och en skräckserie ingår i kanalens nya giv.

Måndag den 20 januari nystartar P3 – med större plats för musik och journalistik. 

– Vi kommer att ha ett ökat fokus på innehåll och framför allt kommer vi att bli en mer enhetlig kanal, så att lyssnaren kan känna igen sig närhelst den vill lyssna på P3. Sedan satsar vi mer på populärkultur och samhälls- och musikjournalistik, säger Caroline Pouron, kanalansvarig för P3, på en presskonferens i Radiohuset.

Med målgruppen 15–35 år har P3 varit den unga kanalen i Sveriges Radios utbud. Men nu ska kanalen försöka locka lyssnare i alla åldrar.

– Vi riktar oss till de lyssnare som vill lära sig saker men samtidigt har en förväntan om att bli underhållna. P3 ligger bakom några av Sveriges populäraste poddar – det är folkbildande poddar med mycket innehåll och mycket journalistik, säger Caroline Pouron.

Som DN tidigare har rapporterat kommer nästan alla program i P3 att läggas ner. Redan då stod det emellertid klart att ”Morgonpasset i P3” blir kvar i tablån, eftersom programmet anses ha ett starkt varumärke. Programledare våren 2020 blir Kodjo Akolor, David Druid, Marcus Berggren och nytillskottet Katherine Zimmerman, tidigare programledare i ”P1 Morgon”. Programmet kommer att få en ökad nyhetsprägel, med en förstärkt roll för ”P3 Nyheter”.

– Det är roligt att få ta klivet in i detta sammanhang. Jag tror att det blir en jättestor skillnad. När jag är i ”P1 Morgon” har jag kontroll på ett annat sätt än med David och Kodjo. Men det är också vad som gör det spännande, säger Katherine Zimmerman.

– Jag och Kodjo kommer att kämpa stenhårt för att inte smutsa ner Katherines rykte alltför mycket, säger David Druid.  

På eftermiddagarna kommer Hanna Hellquist och Jörgen Lötgård att underhålla lyssnarna med intervjuer och samtidsspaningar. Även Hanna Hellquists tax Ines blir stamgäst i studion.

Den nya P3-tablån består av fyra större block som går in i varandra. På kvällarna blir kanalen mer musikorienterad, med olika genrer på olika dagar: dans och elektroniskt på måndagar, rock, metal och punk på tisdagar, hiphop, r'n'b och soul/afrobeat på onsdagar och pop och indie på torsdagar.

Bakgrunden till omstöpningen av P3 är att den linjära lyssningen på kanalen har dalat stadigt sedan flera år. 

– För en tid sedan märkte vi att en av våra kanaler, P3, tappade traditionella radiolyssnare. Samtidigt såg vi en stark ökning av lyssningen på kanalens poddar, som vi satsar vidare på, säger Cajsa Lindberg, biträdande programdirektör och utbudsansvarig. 

Fyra nya humorpoddar ska lanseras under 2020, varav en blir ”Bokbussen” med William Spetz och Helena Lindegren.  

– Det är en sorts fejkad mockumentär, där jag spelar en nyexaminerad journalist som drömmer om att bli utrikeskorrespondent men hamnar i Västerbottens inland, och får följa ett äkta par som driver en nedläggningshotad bokbuss, säger William Spetz.

Helena Lindegren, som gör den ena halvan av det äkta paret, spelar mot Sven Björklund, känd bland annat från P3-klassikern ”Mammas nya kille” och humorgruppen Klungan.

– Det kommer att finnas en konflikt med glassbilen. Glassbilen börjar köra samma rutt som bokbussen och då har bokbussen inte en chans, säger Helena Lindegren.

P3:s dramasatsning P3 Serie kommer under våren med en ny säsong: ”Exorcisten i Eksjö” av Ida Kjellin och Daniel Karlsson.

– Det är en renodlad skräckserie. ”Exorcisten i Eksjö” kommer ha formen av ett rättegångsdrama där en barnflicka står anklagad för att ha mördat en person, men allteftersom historien utvecklas inser man att det är mycket mörka krafter i görningen, säger Moa Gammel, ny konstnärlig utvecklingsansvarig på Sveriges Radio Drama. 

Läs mer: Nästan alla program i P3 läggs ned