Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-21 06:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/sa-blir-nya-veckans-brott-utan-gw/

Kultur

Så blir nya ”Veckans brott” – utan GW

Programledaren Camilla Kvartoft är kvar när ”Veckans brott” har nypremiär.
Programledaren Camilla Kvartoft är kvar när ”Veckans brott” har nypremiär.

När den nya säsongen av SVT-programmet "Veckans brott" drar i gång ska tomrummet efter experten Leif GW Persson fyllas med en ny expertpanel.

– Det blir ett möte mellan olika professioner inom krimvärlden som jag tror kommer att öka kunskapen ännu mer, säger programledaren Camilla Kvartoft.

Rätta artikel

Först lades programmet ned. Sedan gjorde SVT en helomvändning och på torsdag är "Veckans brott" tillbaka i rutan.

Då får Camilla Kvartoft sällskap i studion av en ny expertpanel bestående av Johanna Björkman, advokat och expert inom rättslig bevisning, John Franco, polis i Stockholm, och Christoffer Carlsson, kriminolog och deckarförfattare.

– När vi väl bestämde oss för att fortsätta med "Veckans brott" så var det ganska självklart att inte försöka ersätta Leif GW Persson rakt av. Han är så pass unik att det var bättre att i stället skapa någonting nytt, säger Kvartoft.

När Leif GW Persson lämnade SVT gick han inte i tv-pension, utan tog i stället med sig programformatet till TV4 och programmet "Brottsjournalen". Den rutinerade profilen höjde även ett varningens finger mot SVT och sade att ett kriminalprogram med fler än en expert blir "rörigt", men det är ingenting som Camilla Kvartoft är orolig för.

– Det ska bli ett möte mellan olika professioner inom krimvärlden. Här kommer det att sitta en polis, en jurist och en kriminolog som ger sina olika infallsvinklar på brotten som tas upp i programmet. Det tror jag kommer att öka kunskapen ännu mer, säger hon.

I år kommer "Veckans brott" dessutom att fokusera mer på människorna bakom brotten, vad som får vissa personer att bli kriminella och hur de värsta brotten kan förklaras ur ett rättspsykiatriskt perspektiv. Ett återkommande inslag blir därför psykiatrikern Niklas Långström som ska analysera några av de värsta skurkarna i svenska filmer.

Nya "Veckans brott" får premiär i SVT1 den 10 januari.

Läs också: ”Veckans brott” fortsätter – men utan Leif GW Persson