Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Så blir Stockholms uteteater i sommar

Sharon Dyall spelar Nattens drottning i Parkteaterns version av ”Trollflöjten”.
Sharon Dyall spelar Nattens drottning i Parkteaterns version av ”Trollflöjten”. Foto: Paul Hansen

Hade Mozart levat hade han förmodligen dött, som det brukar heta. För den ”Trollflöjten” som Parkteatern sätter upp i sommar har inte mycket gemensamt med originalet. Men så har den också tillägget 2.0.

På torsdagsförmiddagen var det traditionell presentation av Parkteaterns program i lika traditionella Galärparken och flera av deltagarna hade fjolårets väder i färskt minne. Huvudpersonerna i öppningsnumret (från ”Trollflöjten 2.0”) kom i gummistövlar.

Solen behagade dock skina över ensemblen, som framförde ett stycke ur denna musikal, som skrivits av Emma Sandanam och Mette Herlitz, duon som skördat framgångar på Klara Soppteater med ”Den allvarsamma leken” och ”Orfeus och Eurydike”.

Det blir urpremiär för ”Trollflöjten 2.0” i Vitabergsparken den 1 juni och i centrum finns Vanna Rosenberg som prinsessan Pamina, som kommit i kläm mellan sina föräldrar, spelade av Sharon Dyall (Nattens drottning) och Tomas Bolme (Sarastro).

Med ”Trollflöjten 2.0” gör Fredrik Meyer sin regidebut utomhus och han har dessutom låtit det grå skägget växa eftersom han ska överta Bolmes roll längre fram i sommar.

– Jag ska ju spela Vannas pappa och då måste jag ju göra allt för att försöka se äldre ut, säger Meyer, som i verkligheten bara är tre år äldre än Rosenberg.

Två veckor återstår till premiären – hur ligger ni till?

– Om vi ska vara 100 procent på premiären är vi färdiga till 70 procent, säger Fredrik Meyer.

Parkteaterchefen Sissela Kyle är som sig bör full av tillförsikt inför årets säsong, som blir hennes andra som konstnärlig ledare. Hon berättar att tanken var att man skulle kyla ner sig lite efter förra årets intensiva program.

Och hur gick det med den föresatsen?

– Sådär, säger Sissela Kyle och avslöjar att det snarare blev tvärtom.

Apropå kyla testade Parkteatern en ny programform i fjol: kvällsbio i Vitabergsparken, men någon repris av detta är inte aktuell. Det blev helt enkelt för kallt efter ett par timmar på bänkarna i Vitabergsparken.

Sissela Kyle beklagade att det inte blir någon bio, men gläds åt ett annat projekt, som hon tror kan bli något utöver det vanliga: Parkteatern ska nämligen ut på skolgårdar runt om i Stockholm med Peter Pohls ”Janne, min vän” med Per Öhagen i den enda rollen i en historia som tar sin början den 31 augusti 1954.

Dessutom blir det repris av fjolårets succé med författarsamtal på Årsta torg under fyra tisdagar i juli. Den 5 juli samtalar Jens Lapidus med Anna Hedenmo, veckan därpå är det Kristina Sandberg och Jessika Gedin. Det tredje författarsamtalet (hålls den 19 juli) mellan Agneta Pleijel och Per Naroskin och det hela avslutas av Parkteaterchefen själv som den 26:e juli samtalar med Björn Ranelid. Då kan det nog bli syrebrist i Årsta ...

Fakta.Sommarens föreställningar i urval

Årets premiär äger rum i Vitabergsparken den 1 juni kl 19.00 med ”Trollflöjten 2.0” och säsongen avslutas i samma park den 28 augusti kl 19.00 med ”Chanson d´amour” med Rikard Wolff.

Clownen Manne gör tolv framträdanden, det första på Vårbergstoppen den 7 juni och det sista två veckor senare i Bredäng.

Rum för barn lämnar Kulturhuset för en dag (13/7) för Bandängens parklek och Marionetteaterns föreställning ”Fågel, fisk och mittemellan – en saga från en jordhög” med Kay Tinbäck Du Rées visas dels på Waldemarsudde den 11–12 juni, dels på olika parklekar andra halvan av augusti.

Povel Ramel uppmärksammas på mer än ett sätt. Dels genom Mattias Enn som bjuder på ett sekel av revyer i Galärparken den 6–7 juli, dels av Povels egna barn Lotta och Mikael, som tillsammans med Backa Hans Eriksson framträder den 2–5 augusti på Hägerstensåren och Långholmen.

Nyligen bortgångne Lennart Hellsing, en annan älskad rimsmed, finns också med på Parkteatern i form av Soppteaterns kritikerrosade ”Hellsingland” med Albin Flinkas och Fredrik Meyer (sex föreställningar i augusti).

Två författare som jubilerar uppmärksammas också detta år: William Shakespeare, som dog för 400 år sedan och Carl Jonas Love Almquist 250 år senare. Båda uppmärksammas i Galärparken i juli.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.