Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 10:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/sa-gar-omrostningen-till-i-melodifestivalen-i-kvall/

KULTUR

Så går omröstningen till i Melodifestivalen

Margret sjunger bidraget "In my cabana" i finalen.
Margret sjunger bidraget "In my cabana" i finalen. Foto: Johan Nilsson/TT

På lördag kväll avgörs Melodifestivalens final. Vem som vinner bestämmer du – och jurygrupperna från elva länder som har lika stor makt som tv-tittarna. Så här gör du för att rösta.

Tittarna kan rösta på tre sätt: genom att ringa, skicka sms, eller i Melodifestivalens app i mobiltelefonen. Tittarna delar ut totalt 638 poäng till låtarna, och poängen fördelas procentuellt utifrån hur många röster som kommit in till varje bidrag.

Rösta via telefon

Det finns två olika telefonnummer att ringa för varje bidrag:

099-208 XX, där XX är bidragets startnummer, kostar 3,60 kronor per röst

099-908 XX, där XX är bidragets startnummer, kostar 9,90 kronor per röst, varav 9,20 kronor går till Radiohjälpen.

För att sms-rösta skickar man bidragets startnummer till ett av två nummer:

722 11, som kostar 3,60 kronor per sms

72999, som kostar 9,90 kronor per sms, varav 9,20 kronor går till Radiohjälpen.

Det går att rösta maximalt 20 gånger per bidrag och telefonnummer – man kan alltså skicka 20 sms till det billiga numret och 20 till det dyra, samt ringa 20 gånger per telefonnummer.

Rösta via appen

Appen heter ”Melodifestivalen” och går att ladda ned i förväg till din mobil eller platta från till exempel App store. Där finns möjlighet att skicka gratis hjärtröster till bidragen. Man kan lägga maximalt fem röster på varje låt.

Apprösterna har samma tyngd som telefonrösterna – varje apphjärta är alltså lika mycket värt som en telefon- eller sms-röst.

Jurygrupperna

De 11 internationella jurygrupperna har lika många poäng att dela ut som tittarna – 638 stycken. Varje jurygrupp ger 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10 och 12 poäng till bidragen. Jurygrupperna kommer från Polen, Albanien, Island, Italien, Cypern, Australien, Georgien, Storbritannien, Armenien, Frankrike och Portugal.

Juryns röster offentliggörs först. Tittarna kan fortsätta att rösta medan juryrösterna läses upp, och fram till ungefär fem minuter efter att juryresultatet är färdigt.

Melodifestivalen sänds i SVT 1 lördag 10 mars kl 20.00.

Ämnen i artikeln

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt