Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 12:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/sa-hanterar-spelbolagen-de-tva-nobelprisen-i-litteratur-2019/

Kultur

Så hanterar spelbolagen de två Nobelprisen i litteratur 2019

Spelbolagen Unibet och Betsson erbjuder spel på årets Nobelpristagare i litteratur. Foto: Fredrik Funck

Till följd av kontroverserna inom Svenska Akademien utsågs i fjol ingen Nobelpristagare i litteratur. Nästa vecka ska i stället två pristagare tillkännages. Spelbolagen Unibet och Betsson har olika förhållningssätt till detta. De uppger också att tidigare uppgifter om läckta Nobelpristagare inte påverkar deras arbete. 

Unibet erbjuder endast spel på årets Nobelpristagare i litteratur. Enligt bolagets spelexpert Henrik Holm beror det på att andra tillgängliga alternativ är märkbart sämre. 

– Om vi hade slagit ihop priserna till en marknad där man kan spela på två pristagare hade oddsen halverats. Och om vi hade skapat två separata listor finns risken att det namn man satsar på till 2019 i stället kan utses till 2018 års pris. För att undvika den godtyckligheten och eventuellt missnöje valde vi att göra så här, säger han. 

Två olika marknader för respektive år ökar även risken för förvirring, menar Henrik Holm, eftersom oddsen på listorna hade blivit i stort sett identiska. 

Det konkurrerande spelbolaget Betsson har beslutat att dela ut vinst på båda pristagare, enligt pr-chefen Robin Olenius.

– Vi har buntat ihop listan, så man får utdelning om man prickar rätt författare, oavsett vilket år det blir. Två listor skulle vara för komplicerat och eftersom priserna är lika prestigefyllda ville vi inte skilja dem åt, säger han. 

Sedan den senaste litteraturpristagaren, Kazuo Ishiguro, utsågs för två år sedan har mycket hänt i Svenska Akademien. Under krismånaderna var sekretessen kring arbetet med Nobelpriset en av de centrala frågorna. 

Advokatutredningen om kulturprofilen Jean-Claude Arnaults kopplingar till institutionen innehöll uppgifter om att han vid minst sju tillfällen i förväg känt till och spridit uppgifter om vem som skulle ta emot Nobelpriset. 

I en uppföljande utredning vittnade flera personer öppet om läckorna. Dessa uppgifter hade också varit betydande för att Akademien röstade igenom en resolution där man uppmanade dåvarande ledamoten Katarina Frostenson att lämna sin stol. 

Vadslagningen kring Nobelpriset drog i gång under tidigt 2000-tal. Vid minst två tillfällen har snabbt sjunkande odds nära inpå tillkännagivandet väckt misstankar kring läckor. Det gäller åren 2008 och 2014, då Jean-Marie Gustave Le Clézio respektive Patrick Modiano tilldelades priset. 

I en DN-intervju i december 2017 bekräftade den tidigare ständige sekreteraren Peter Englund att man fått indikationer om läckor dessa år. Även i Akademiens advokatutredning nämndes både Jean-Marie Gustave Le Clézio och Patrick Modiano som misstänkta namn som röjts i förväg. 

Varken Henrik Holm eller Robin Olenius uppger att deras arbete påverkats av uppgifterna om läckor. 

– Man har kunnat spela på Nobelpriset hos oss i åtta år och vi har aldrig sett några onormala spelmönster. När ryktena om läckor kom upp gjorde vi flera granskningar och hittade ingenting som tydde på fusk. Sedan bevakar vi alla spel kontinuerligt och skulle det plötsligt komma in jättemånga spel på en specifik författare kommer vi titta extra noga på det, säger Robin Olenius. 

– Om vi skulle få information om läckor, eller om vi ser spelmönster som tyder på det, så lär vi ta en diskussion kring om vi ska erbjuda odds på Litteraturpriset nästa år, säger Henrik Holm. 

Enligt både Unibet och Betssons nuvarande odds är författarna Anne Carson och Maryse Condé – som i fjol mottog Den nya akademiens alternativa pris – favoriter att ta emot årets Nobelpris i litteratur. Bedömningen inför oddssättning görs utifrån ett flertal parametrar, bland annat hur förhandssnacket går i branschen, säger Henrik Holm.

– Har personen ryktats få priset under tidigare år så är det något som tas i beaktning också. Ligger personens livsverk rätt i tiden trendmässigt så kan det också vara en faktor, säger han.

Läs mer: Då avslöjar Akademien Nobelpristagarna