Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Så har DN tyckt om alla Marvelfilmer – från ”Iron man” till ”Thor: Ragnarök”

”Guardians of the galaxy”, ”Hulk” och ”Thor”.
”Guardians of the galaxy”, ”Hulk” och ”Thor”. Other: IBL

I det gemensamma universum där ”Avengers”-filmerna med spin-offs utspelar sig har det kommit inte mindre än 17 filmer sedan 2008, när ”Iron man” inledde nystarten.

Inför den omtalade Marvelfilmen ”Black panther” listar DN Kultur de tidigare filmerna i serien – och vad DN:s kritiker egentligen tyckt om dem.

Foto: Mary Evans / IBL Bildbyrå

”Iron man” (2008)

Betyg: 2.

The incredible hulk” (2008)

Betyg: 1.

Johan Croneman: ”Bruce Banner är givetvis, egentligen, riktigt suicidal, men så fort det uppdagas en chans till befrielse så väljer han att stanna kvar i helvetet. Han försvarar till och med sitt helvete med oerhörd kraft! Det ser ut som om han inte kan välja – men det kan han. Han vågar bara inte. Vad är det egentligen som hindrar honom från att dödens dö?”

Iron man 2” (2010)

Betyg: 2.

Helena Lindblad: ”Det börjar bli rätt tröttsamt med den här invasionen av barnfilm à la ’Avatar’ för vuxna.”

Thor” (2011)

Betyg: 1.

Mårten Blomkvist: ”Det är svårt att tro men Kenneth Branagh måste mena allvar med alltihop: med Hopkins som har vitt skägg och inte kan tala i två minuter utan att säga ’min son’ fyra gånger, och med Tors hammare som är så ful att jag sett brödburkar som ingett mer vördnad.”

Captain America: The first avenger” (2011)

Betyg: 2.

Jane Magnusson: ”Filmen är som bäst när man får följa Steve Rogers vardagar före kriget och innan han på fantasifulla vägar förvandlas till Captain America. Därefter blir det slentrian av allt ihop.”

The avengers” (2012)

Betyg: 3. 

Fredrik Strage: ”’The avengers’ skulle vara en formidabel superhjältefilm om inte slutstriden påminde så mycket om ’Transformers’-trilogins tv-spelsflimriga bataljer. Skyskrapor pulvriseras, bilar exploderar och det regnar laserstrålar – ändå gäspar man åt kaoset eftersom ingen tycks sväva i livsfara.”

”Iron man 3” (2013)

Betyg: 3.

Thor: The Dark World.
Thor: The Dark World. Foto: Scope Features / IBL BildbyrÂ

”Thor: The dark world” (2013)

Betyg: 3. 

Captain America: The return of the first avenger” (2014)

Betyg: 3.

Fredrik Strage: ”Det är hedervärt att en Hollywoodblockbuster indirekt lyfter fram visselblåsarna Edward Snowden och Chelsea Manning som sanna patrioter.”

Guardians of the galaxy” (2014)

Betyg: 3.

Johan Croneman: ”Man kan nog påstå att det är en rätt bekymmerslös film, och för att vara något egentligen, och i grunden, helt komplett ointressant och intetsägande, som brakar på i tvåhundrafemtio knyck i etthundratjugoen minuter, är det lite av ett underverk att vi är med hela vägen in i kaklet.”

Avengers: Age of Ultron” (2015)

Betyg: 4.

Fredrik Strage: ”Uppföljaren är – likt många tidigare tvåor i filmserier om superhjältar – snäppet vassare än originalet. Storyn är mer komplex, dialogen snärtigare och massförstörelsen maffigare.”

Ant-man” (2015)

Betyg: 4.

Fredrik Strage: ”I nästa Avengers-film kommer Ant-man att bli ett välkommet tillskott i persongalleriet. Han är bara 3,5 millimeter men förtjänar en plats bland de största superhjältarna.”

Foto: Marvel Studios/Kobal/REX

Captain America: Civil war” (2016)

Betyg: 3.

Fredrik Strage: ”’Captain America: Civil war’ är givetvis bara ännu ett actionspektakel där hjältar i knasiga rustningar nitar varandra. Och är det något filmbolag som vet hur man ska göra så är det Marvel.”

Foto: null, Disney

Doctor Strange” (2016)

Betyg: 1.

Kerstin Gezelius: ”’Doctor Strange’ lägger sig i den hopplösa mittfåran mellan sci-fi och fantasy där bland annat senaste ’X-men’-filmen drunknade.”

Guardians of the galaxy vol 2” (2017)

Betyg: 3

Helena Lindblad: ”...  kämpar hårt med att dölja bristen på nya och egna idéer med en dos godmodig värme och fyndig och lagom barnanpassad gruppdynamik.”

Spider-man: Homecoming” (2017)

Betyg: 2.

Helena Lindblad: ”Det här förbarnsligandet av Peter Parker/Spider-man påverkar hela äventyret som påminner om en sockerdopad 12-åring: spattigt, ofokuserat och utan stilkänsla. Till och med det som ska vara den mäktigaste actionscenen känns som en gäspning.”

Thor: Ragnarök” (2017)

Betyg: 3.

Kerstin Gezelius: ”En väldigt underhållande film i sig själv och man behöver inte veta ett dyft om någonting för att uppskatta den.”

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.