Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-21 10:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/sa-kan-virtuell-verklighet-gora-dig-mer-empatisk/

Kultur

Så kan virtuell verklighet göra dig mer empatisk

Bild 1 av 7 Före slakten. I ett experiment på Stanford får försökspersoner uppleva i virtuell verklighet hur det känns att vara en betande ko på ängen när slaktbilen kommer. Tanken är att få empatisk förståelse för djurens situation.
Bild 2 av 7 I rådjurets huvud. Peter Pontikis film ”Oh deer!” skildrar perspektivet hos ett skadat rådjur. Till filmen görs även en konstinstallation där vr-glasögonen sitter inuti ett tillverkat rådjurshuvud som träs för tittarens ögon.
Foto: Borderline Films
Bild 3 av 7 Pappersmassa. När försökspersoner i en studie fick såga ner träd i virtual reality blev sambandet tydligare för dem mellan papperstillverkning och resursförbrukningen med massavverkning.
Foto: Virtual Human
Bild 4 av 7 I Gaza. FN och produktionsbolaget VRse.works har samproducerat dokumentären ”My mother’s wing”, där man får följa en palestinsk familj i Gaza som mist två barn i israeliska bombningar.
Foto: Vrse works
Bild 5 av 7 Efter flykten. I Dramatengästspelet ”Det levda baklänges” upplever man med virtual reality-glasögon och 3D-ljud Marwan Arkawis möte med svenska myndigheter efter flykten från Syrien.
Foto: Jonas Eng
Bild 6 av 7 På botten. ”The Stanford ocean acidification experience” är ett utbildningsredskap i virtual reality där man utforskar korallrev på havets botten och hur de påverkas av försurning och koldioxidutsläpp.
Foto: Virtual Human
Bild 7 av 7 I flyktinglägret. ”Clouds over Sidra” är en FN-finansierad dokumentär filmad på plats i Zaatari-lägret i Jordanien där flyktingar från inbördeskriget i Syrien lever. Filmen följer 12-åriga flickan Sidra.
Foto: Chris Milk

Med en vr-skärm framför ögonen får vi möjlighet att kliva rakt in i någon annans liv och medvetande. På många håll i världen undersöker man just nu om det går att förhöja vår medkänsla med hjälp av den nya tekniken.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in