Så minns kollegorna den bortgångne journalisten Bo Holmström: ”Sveriges skickligaste tv-reporter” - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Så minns kollegorna Bo Holmström: ”Sveriges skickligaste tv-reporter”

00:48. SVT-journalisten Bo Holmström är död. Hans direktsända rapport från den västtyska ambassadockupationen blev en av svensk journalistiks mest kända ögonblick då han alldeles efter explosionen ivrigt uppmanar kontrollrummet: ”Lägg ut! Lägg ut!”. Se klippet här.

Journalisten Bo Holmström är död, 78 år gammal. Tidigare kolleger på SVT och TV4 minns honom som en engagerad, kunnig och hängiven medarbetare. "Han var Sveriges skickligaste tv-reporter", säger Claes Elfsberg.

Hanna Stjärne, vd på SVT:

– Bo Holmström var på många sätt sinnebilden av en klassisk tv-reporter. Han var orädd, nyfiken och passionerad. Han är en del av SVT:s och hela den svenska journalistikens historia. Jag tror att många journalister kan känna igen sig i känslan när han står utanför Västtyska ambassaden och ropar "Lägg ut". Det är en klassisk känsla som journalist, man vill vara med när och där det händer och berätta för publiken.

Läs mer: Journalisten Bo Holmström är död

Christina Jutterström, tidigare vd på SVT och chefredaktör på Expressen och Dagens Nyheter:

– Han hade en stor bredd och ett otroligt engagemang i det han sysslade med, allt ifrån svensk inrikespolitik, till att vara korrespondent och så småningom programledare. På 70-talet när han kom hem från korrespondentjobb och skulle börja jobba efter nya svenska arbetsregler så gillade han definitivt inte det. Han ville jobba när han ville och hur mycket han ville, det var ganska typiskt Bosse. Hans styrka var både kunskap och engagemang. Han var en härligt envis typ.

Malou von Sivers, journalist och kollega på TV4:

– Jag växte upp med bilden av honom i trenchcoat, där han duckade för kulor på platser som Västbanken. Han tog alltid tittaren till platsen där det hände, hur dramatiskt det än var, och var en stor berättare. Det var roligt att han fick en ny vår på TV4, där man tog tillvara på hans stora erfarenhet. Där var han oerhört kollegial och vänlig, och delade alltid med sig av sin kunskap. Han ville vara där allt hände, och ville absolut inte pensionera sig.

Eva Hamilton, tidigare kollega och vd på SVT:

– Han var en blixtrande skicklig journalist med en förmåga att mejsla fram det originella och slagkraftiga i det tv-inslag han skulle göra. Han var också hängiven sitt jobb på bekostnad av egentligen allting annat, också sin hälsa och sin familj. Han var en journalisttyp som kanske bara var möjlig under de årtionden han verkade. En sådan solospelare är nästan inte längre möjlig, men det funkade i hans tid.

– Jag minns att jag som journalist i Bryssel blev uppringd av honom när han ville att jag skulle göra ett inslag. Jag förstod inte riktigt hur jobbet skulle göras, eller vem jag skulle ringa, och då satte han blixtsnabbt en rubrik på det som var så spetsig och slående att hela jobbet plötsligt framstod i en klarhet som jag själv inte hade lyckats formulera. Han fick en twist på grejerna.

Claes Elfsberg, tidigare kollega och journalist på SVT:

– Jag kommer att minnas en god kamrat, en mycket bussig äldre kollega som blev min vän och som på ett vänligt sätt delade med sig av kunskap och erfarenhet till mig och andra nybörjare när han var betydligt mer etablerad. Samtidigt kommer jag att minnas Sveriges allra skickligaste tv-reporter, den som bäst kunde berätta en historia och göra den levande för publiken.

– Han besatt ett stort mått av skicklighet i att kombinera text och bild, så att tittaren verkligen kunde förstå vad som händer och vad man ska fokusera på. Han kunde göra intressanta reportage av det som andra tyckte var ingenting. Jag vet inte själv om han visste hur han gjorde. Jag försökte granska hans manuskript, men de var i stort sett oläsliga för alla utom honom själv.

Janne Josefsson, kollega och journalist på SVT:

– Vi hamnade på samma redaktion när vi startade ”Uppdrag granskning” och det fanns en del kritik mot honom. Men jag gillade honom. Vad man än tycker och tänker om honom är han en ikon som utrikeskorre framför allt, och de här sakerna han är känd för.

– Han hade det där som en journalist måste ha, den där otroliga nyfikenheten och känslan för att förmedla den. Han hade också känslan och drivkraften för att hitta nyheter och förmågan att med en dramaturgisk nerv formulera och vidarebefordra dem så att det går genom rutan.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.