Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

”Så mycket bättre” hyllar Sven-Erik Magnusson

På lördag avslutas årets säsong av ”Så mycket bättre” i TV 4 och det blir en enda lång hyllning till Sven-Erik Magnusson, som avled den 22 mars i år. Räkna med tårar, men också med mycket glädje.

– Pappa hade älskat det, säger Oscar Magnusson, Sven-Eriks son som sedan drygt tio år är en av medlemmarna i Sven-Ingvars. Oscar deltog vid pressträffen inför årets säsong trots att han ”bara var med som tredje hjulet” i sällskapet.

Oscar kom till Gotland till den sista inspelningsdagen i somras och det var en dag han aldrig kommer att glömma. Dagen bjöd på svartvit nostalgi, men också på många nytolkningar av några av den populära gruppens många hits.

Läs mer om Sven-Erik Magnussons bortgång

I veckan ha TV4 visat en trailer där det avslöjas att Icona Pop tog sig an "Sommar och sol" och Sabina Ddumba "Två mörka ögon". Resten presenteras på lördagen men så mycket kan avslöjas som att det blir både gamla folkparksgodingar och åtminstone en av de mer sällan spelade låtarna.

– Artisterna gick verkligen all in för att göra det bra. Det är klart att det blev en känslostorm, säger Oscar som beskriver sig som en person som har ”känslorna på utsidan av kavajen.”

– Jag åkte dit med någon slags ambition att vara öppen och ärlig och mån om att pappa skulle få en …  (Oscar funderar en stund för att hitta orden) … en vördnadsfull hyllning.. Det fick han. Absolut.

Läs mer: Så minns Musiksverige Sven-Erik Magnusson

Och hyllad har Sven-Erik Magnusson blivit sedan han avled i mars. Det har inte minst Oscar blivit varse. Det har nästan blivit lite för mycket av det goda och han fick inte tid att bearbeta sin egen sorg. 

– Det var så stort medialt intresse och det märks verkligen att människor tyckte väldigt mycket om pappa, säger Oscar som vid sidan av musiken driver en konsthall i Borgvik (i Grums kommun där han också bor).

– I jobbet träffar jag väldigt mycket folk som har haft någon form av relation till pappa och tack och lov så har många haft väldigt fina minnen, säger Oscar som understryker att det inte är självklart att en lång karriär ska vara – liktydigt med ett stort avtryck.

– Hemma i Värmland blev det otroligt tydligt, men även i hela Sverige fanns det en kollektiv sorg och det är jättefint att känna att det finns så många människor att dela sorgen med, säger Oscar Magnusson, som överöstes av folkets kärlek vid Allsången på Skansen i somras. Då var tårarna inte långt borta.

Flera konserter är inbokade för gruppen, de första sedan Sven-Eriks sista spelning i slutet av augusti 2016, men det var inte självklart. 

Eller?

– Vi har sagt att vi finns kvar, men vi kommer inte att ersätta någon. Pappa är oersättlig, men för att avdramatisera det hela kan man säga att jag tar ett kliv närmare mitten av scenen, säger Oscar och understryker att det inte handlar om att ”ta över” utan om att fortsätta.

– Jag är 36 år och har hållit på med musik hela mitt liv, men jag har ingen ambition att fylla hans skor utan i stället gå kärleksfullt bredvid på vägen.

Läs mer: Sven-Erik Magnussons karriär i bilder

Pratade du med pappa om framtiden?

– Ja, vi hade diskussioner om allt i livet och han tyckte att det skulle vara fantastiskt om jag ville föra låtskatten vidare. Med det sagt finns det ju inget alternativ, säger Oscar med ett skratt.

Han är yngst i bandet som har blivit hans andra familj. Att inte fortsätta skulle därför kännas konstigt och risken att tröttna verkar vara minimal med tanke på den rika låtskatt gruppen sitter på.

Vilka är dina egna tre Sven-Ingvarsfavoriter?

Oscar funderar en stund innan han svarar. Ettan är given: ”Anita”, dikten av Gustaf Fröding ur ”Skaldebrev till Maggan” från 1884, som Sven-Erik Magnusson tonsatte och som blev en av pärlorna på LP:n ”I Frödingland” från 1971, innan Oscar föddes. Far och son Magnusson har gjort den till sin med vacker stämsång, något som visas i programmet. 

Och tvåan?

– ”När sorgen färgar juninatten”. Det är en bortglömd pärla som pappa skrev musiken till, säger Oscar efter viss betänketid.

Och trean?

– ”Det var dans bort i vägen”. Ja, hela Frödingplattan. De lyckades träffa rätt i alla tonsättningar. Frödings dikter la sig rätt i munnen på pappa. Det är som att ta den bredaste penseln och måla och man känner doften av Värmland, säger Oscar lyriskt. Det är nog ingen som säger emot.

 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.