Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Så mycket har antalet recensioner minskat på svenska kultursidor

En undersökning av Aftonbladet visar att antalet recensioner på svenska, rikstäckande kultursidor har minskat med 21 procent på tio år. Men i DN ökar litteraturkritiken.

Mellan 2007 och 2017 har antalet recensioner av litteratur, film, musik, scenkonst, konst/arkitektur och radio/tv i Aftonbladet, DN, Expressen och SvD minskat med i genomsnitt 21 procent. Skillnaderna mellan tidningarna är dock stora. I DN är förändringen 1 procent, medan SvD har skurit ned kritiken med 42 procent. 

Samtidigt har antalet antalet litteraturrecensioner i DN under samma period ökat med 44 procent. 

– Litteraturkritiken är ett av de ben som DN Kultur ska stå på. Bra att få svart på vitt att det är så, säger DN:s kulturchef Björn Wiman.

Det är författaren och litteraturkritikern Carl-Michael Edenborg som på uppdrag av Aftonbladet har genomfört undersökningen efter dansk och norsk förebild. I grannländerna var minskningen mer dramatisk: 40 procent i Danmark respektive 50 procent i Norge.

I oktober ägnade danska Information ett helt tidningsnummer åt sin undersökning av kritiken, som fick inleda artikelserien ”Ett Danmark utan recensenter”. Där förklaras kritikens minskade utrymme med krympande sidantal i tidningarna, kritikens demokratisering på internet, ett bredare kulturbegrepp som även inkluderar fält som mode och mat, samt färre anställda kritiker och försämrade frilansarvoden.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.