Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-12 23:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/sa-paverkas-kulturen-av-regeringens-nya-beslut/

KULTUR

Så påverkas kulturen av regeringens nya beslut

Nationalmuseum tvingas nu begränsa antalet besökare.
Nationalmuseum tvingas nu begränsa antalet besökare. Foto: Lotta Härdelin

Det nya publiktaket på 500 personer för allmänna sammankomster stoppar nu flera kulturarrangemang med omedelbar verkan.

Under onsdagen varnade kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) för ”enorma ekonomiska konsekvenser” för kulturarrangörer på grund av det nya coronaviruset.

Regeringen beslutade på onsdagen att följa Folkhälsomyndighetens rekommendation och stoppa alla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 500 personer.

Beslutet får nu stora konsekvenser för kulturevenemang över hela landet. Redan på onsdagen stod det klart att litteraturfestivalen Littfest i Umeå, som skulle startat på torsdagen, ställs in.

– Vi följer givetvis rekommendationerna. De första gästerna kom igår, en del är på resande fot och vi har flera kolleger som just nu är ute och hämtar folk. Det är som att försöka vända på en Atlantångare, säger Erik Jonsson, en av Littfests koordinatorer och fortsätter:

– Jag misstänker att 5.000 personer är på väg till Folkets hus den här helgen. Vi gör vårt bästa för att informera alla och att avboka lokaler, hotell och en volontärstyrka på 100 personer.

En av de branscher som väntas påverkas mest av att publiktaket begränsas är musikindustrin, där konserter ofta har stora besöksantal.

– Det här drabbar publiken och arrangörer av publika evenemang inom musik och idrott hårt, säger Joppe Pihlgren, verksamhetsansvarig på Svensk Live som samlar över 200 arrangörer av livemusik.

Organisationen var en av dem som tidigare under onsdagen träffade kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) för ett möte kring vilken påverkan som spridningen av det nya coronaviruset får.

– Där framförde vi att vi gärna vill hjälpa till. Även om det drabbar oss hårt är det en fråga om folkhälsa. Vi vill bidra till att det inte sprids, säger Joppe Pihlgren.

Han menar att det är viktigt att regeringen kommer med tydliga instruktioner till arrangörerna, som de sedan kan förhålla sig till. De senaste dagarna har han fått mängder med mejl och telefonsamtal från arrangörer som varit osäkra på hur de ska agera, berättar han.

– Vi hoppas också på att det finns möjlighet till kompensation för våra branscher som gör publika evenemang, eftersom många inte kan genomföra den verksamhet som de lever på.

Hur allvarligt är det här för arrangörerna?

– Om det här pågår länge är det väldigt allvarligt. Men folk gör inget annat än att rådda och fixa. Om det pågår under en begränsad period blir det så klart även då ett avbräck, men om arrangörerna får kompensation så kan de klara av situationen rätt bra.

För konsumenterna som redan har köpt biljetter till ett evenemang är det oklart om de kommer att få tillbaka biljettpengarna. Konsumentverket säger dock att om en exempelvis konsert ställs in så har man rätt till återbetalning av biljettpriser.

– Det man får titta på är allmänna avtalsrättsliga principer. Det är det som normalt gäller. Nu är det lite speciellt i och med att det är regeringen som går in och stoppar sammankomsterna. Den situationen har inte prövats tidigare, säger Maja Lindstrand, jurist på Konsumentverket.

Kan inte arrangören trycka på att det handlar om ett regeringsbeslut?

– Konsumentverket anser att konsumenten ändå har rätt att få tillbaka pengarna om ett evenemang ställs in. För att det man har betalat för det får man inte.

Vad händer om arrangören inte vill betala tillbaka?

– Då får man vända sig till Allmänna reklamationsnämnden om det är så att man inte kommer överens om vad som gäller, säger Maja Lindstrand.

När DN träffade Amanda Lind vid lunchtid på onsdagen hade regeringen ännu inte tagit beslut om att begränsa antalet personer vid sammankomster. Hon menade då att aktörerna visat stor förståelse för allvaret i situationen.

– Att fatta den här typen av beslut är väldigt ingripande i människors rörelsefrihet och i verksamheter. Det måste grundas och baseras på expertkunskap, säger Amanda Lind.

I USA har exempelvis konsertarrangören Live Nations aktievärde rasat snabbt, med 40 procent på bara en månad. Hur ska ni hjälpa dessa aktörer om den här situationen fortsätter?

– Det är helt uppenbart att det här skulle få enorma ekonomiska konsekvenser, inte minst om det blir en långvarig situation med coronaviruset i Sverige. Det är därför viktigt att vi har en nära dialog med aktörerna. Regeringen och samarbetspartierna fortsätter att arbeta för att se hur vi ska hantera de ekonomiska konsekvenserna, och i det arbetet kommer även arrangörerna räknas in.

Ludvig, 1 år, kryper omkring i entrén på Nationalmuseum. Pappalediga Mikael Svanberg berättar att cononalarmen ännu inte påverkat hur han rör sig på stan. Han rör sig på samma sätt som tidigare men är nu mer noggrann med att sköta både sin och Luddes hygien, att tvätta händer extra noggrant och så vidare.
Ludvig, 1 år, kryper omkring i entrén på Nationalmuseum. Pappalediga Mikael Svanberg berättar att cononalarmen ännu inte påverkat hur han rör sig på stan. Han rör sig på samma sätt som tidigare men är nu mer noggrann med att sköta både sin och Luddes hygien, att tvätta händer extra noggrant och så vidare. Foto: Lotta Härdelin

Bland de andra organisationer som deltog vid mötet med ministern fanns Svensk scenkonst, branschorganisation för teatrar och andra scenkonstverksamheter runtom i landet. Vd Mikael Brännvall ser stora konsekvenser av beslutet om förbud mot sammankomster med fler än 500 personer.

– En teater eller opera har ju tagit större delen av kostnaden när man kommer fram till premiär och sedan har man budgeterat för biljettintäkter. Det slår rakt mot verksamheten och blir ett stort avbräck.

Mikael Brännvall berättar att man vid mötet med Amanda Lind diskuterade hur man kan hantera en situation där teatersalonger och konsertlokaler plötsligt gapar tomma.

– Det är klart att folkhälsan måste gå först men vi förväntar oss att det allmänna stöder oss på ett eller annat sätt i den här situationen. I slutänden handlar det om pengar, säger Mikael Brännvall.

Läs mer om det nya coronaviruset på DN.se

Ämnen i artikeln

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt