Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Så rapporterar ryska medier om Conchita Wursts seger

Ryska medier skriver över lag kritiskt om Österrikes seger i Eurovision Song Contest på lördagen. Men mannen bakom Rysslands bidrag ber alla att inte fördöma vinnaren.

Kritiken mot Österrikes dragshowartist Conchita Wurst har varit hård från Ryssland och tillsammans med Armenien försökte landet få artisten avstängd från tävlingen. När inte det gick ville länderna blockera tevesändningen under Österrikes framträdande men den Europeiska teveunionen EBU sa nej.

På lördagen vann så Conchita Wurst Eurovision Song Contest med Ryssland på sjunde och Armenien på fjärde plats. Kritiken från ryska medier var på söndagen fortsatt hård. Även om nyhetsbyrån Ria Novosti inte lade några värderingar i sin korta summering:

Under rubriken ”Finalen i den internationella sångtävlingen ”Eurovision-2014 ”konstaterar Ria Novosti att ”Österrikiska Thomas Neuwirth, mer känd som Conchita Wurst, blev vinnaren av Eurovision-2014, och fick 290 poäng och lämnade sina rivaler långt efter. Sångtävlingen Eurovision-2014, den 59:e i sitt slag, hölls i Köpenhamn.”

Radio Echo i Moskva citerar en politiker som menar att Österrikes seger är ett ”tecken på förfall i väst”.

”Om det var ett bra sångnummer eller hennes upprörande utseende som gav segern är svårt att säga”, skriver radiokanalen på sin sajt.

Izvestia skriver att personer som Conchita Wurst vanligen hittas på tivoli men att låten ändå var bra och värd att lyssna på. Tidningen uppmanar dock dem som vill göra detta att inte ha bilden på ”för att inte distraheras av skägget”.

Internettidningen Dni.ru kallar vinnaren för ”den mest skandalösa och karismatiska i år”.

Gazeta.ru konstaterar att ”toleranta Europa valde Conchita” och frågar sig också om det var musiken som fällde avgörandet men skriver även att Eurovison 2014 ”gick till historien”.

Mannen bakom Rysslands bidrag, Phillip Kirkorov, var dock stor i motgången. Förutom att han berömde tvillingsystrarna för sin sjunde plats kallade Kirkorov ”Rise like a phoenix” för ”en väldigt vacker sång”.

Kirkorov bad också tittarna att inte fördöma Conchita Wurst:

– Eurovision är en sångtävling, vilken artisten än är, en man eller en kvinna, med eller utan skägg, så röstade Europa för att sången skulle vinna, sa Kirkorov till nyhetsbyrån Ria Novosti.

– Låt oss inte döma andra så blir vi inte dömda själva, sa han också till Rossija Gazeta.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.