Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 14:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/sa-reagerar-omvarlden-pa-clintons-bok-hon-borde-halla-tyst/

KULTUR

Så reagerar omvärlden på Clintons bok: ”Hon borde hålla tyst”

Bild 1 av 2
Foto: Seth Wenig
Bild 2 av 2
Foto: Bebeto Matthews

Hillary Clintons ”What happened” möter kritik från partikamrater och politiska tyckare. Recensenter ser i stället ett feministiskt manifest och en komisk diss av Donald Trump.

Med ”What happened” ger Hillary Clinton sitt slutbud om den misslyckade presidentkampanjen. När CNN för några dagar sedan kom över ett exemplar av boken rapporterade de att Clinton bitvis skyller nederlaget på andra aktörer, som Bernie Sanders, Vladimir Putin och James B Comey. I andra passager riktar hon udden mot sig själv.

Reaktionerna har inte låtit vänta på sig. Amerikanska Salon skriver att demokrater, på flera nivåer inom partiet, varit hårt kritiska. En kampanjarbetare – som ska ha spelat en aktiv roll i att få Clinton vald till demokraternas presidentkandidat – ber henne att backa. ”Hon förstör för oss alla på grund av sin själviskhet. Ärligt talat så vill jag bara att hon ska hålla käften och försvinna”, säger hen.

Läs mer: Martin Gelin: Clintons bok lär förlänga demokraternas inbördeskrig

Barack Obama och människorna kring honom har efter valet varit i huvudsak tysta om Clinton. Nu beskriver en av Obamas före detta medarbetare spektaklet kring boken som en självupptagen ”The Hillary show”. En av Clintonkampanjens högt uppsatta donatorer säger i sin tur att ”Jag tycker att hon borde hålla tyst, men det kommer hon inte göra."

Bland utomstående politiska tyckare finns kritik mot att boken inte är tillräckligt självrannsakande. The Guardians Thomas Frank skriver att Clinton misslyckas med att förklara varför hennes parti går bakåt i en tid av ökade orättvisor. ”I stället riktas majoriteten av skulden utåt, mot kända förövare som James Comey, Ryssland och medierna”, sammanfattar han.

Hos de som läst boken som just en bok finns en delvis annan bild. New York Times litteraturrecensent Jessica Senior skriver att Clintons berättelse är ”ärlig, trotsig och mörkt humoristisk”. Hon beskriver den vidare som ett feministiskt manifest som riktar ett komiskt vapen mot Donald Trump.

Läs Niklas Ekdals recension av boken.

Ämnen i artikeln

USA

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt