Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Så ser Amazons världsherravälde ut

E-handelsjätten Amazons erövringar i världen väcker starka känslor. Den amerikanska företaget har länge förberett sig på en etablering i Sverige, men om och när det verkligen sker än ännu oklart. För den svenska bokbranschen är Amazon det mest diskuterade just nu. Nätjättens intåg har redan vänt uppochner på flera länders bokmarknader. DN har kartlagt dess inverkan på den globala bokmarknaden.

Här finns Amazon inte

Sverige

Anna-Maria Rimm, som forskar i litteraturvetenskap vid Uppsala universitet, tror att den svenska biblioteksmodellen är en anledning till Amazons avvaktande hållning. I dag står biblioteken för 85 procent av e-boksmarknaden. Hon påpekar också att Sverige utgör ett litet språkområde och därför hamnar längre ner i företagets prioriteringsordning. Primärt har man fokuserat på engelska, kinesiska och spanska.

Flera personer i bokbranschen säger till DN att det är märkligt att Amazons alltmer dominerande roll än så länge förbigåtts med tystnad från politiskt håll. Författarförbundets ordförande Gunnar Ardelius säger att den kommande etableringen borde ses som ett gyllene läge att förverkliga en mer aktiv kulturpolitik i Sverige.

Bristande politiskt engagemang, fria bokpriser och vår prismedvetenhet talar för att en svensk Amazonetablering kommer att bli framgångsrik.

Norge

Amazons förhandlingar med Bokdatabasen, Norges motsvarighet till svenska Bokrondellen (företagets databas är länken mellan förlag och bokhandlar), har inte resulterat i något avtal. För Amazons del kompliceras läget vidare av att landet har fasta bokpriser och inte ingår i EU. Bedömare tror därför att Amazon avstår från en norsk lansering.

Danmark

Enligt uppgift har Amazon sonderat terrängen i grannlandet som har fria bokpriser. Förra året sålde Adlibris verksamheten till en konkurrent på grund av dålig lönsamhet och förlaget Gyldendals nätbutik slog igen.

Här finns Amazon

USA

Amazons hemland. Att företaget initialt valde att sälja böcker berodde på att vd:n Jeff Bezos ville samla data om bokläsare eftersom de är utbildade och inflytelserika. Baserat på dessa uppgifter konstruerades den enastående säljmaskin som är Amazon. Företaget grundades 1994. 2008 och omsatte man mer än samtliga bokhandlare i USA tillsammans.

Mindre än 10 procent av alla böcker i USA säljs i dag via oberoende bokhandlare. Samtidigt har Amazon aldrig gjort någon vinst att tala om. Alla pengar investeras i företaget för ständig expansion.

I USA anklagas nätjätten regelbundet för att tillämpa utpressningsmetoder mot förlag. Sedan ett halvår tillbaka befinner man sig i en infekterad avtalskonflikt med förläggaren Hachette. Detta fick sammanslutningen Authors United att starta ett jättelikt författaruppror. Föreningen för fysiska oberoende bokhandlare i USA bojkottar de pappersböcker som Amazon ger ut. Läroboksförlaget EDC har uppmärksammats sedan de kapade alla band med Amazon och ökade sin försäljning.

Storbritannien

Den brittiska grenen av företaget lanserades 1998. Man köpte då ett antal brittiska nätbokhandlare och blev snabbt marknadsdominerande, något som tros ha underlättats av landets fria bokpriser. I England, liksom i Tyskland och Frankrike, har lagerpersonal protesterat högljutt mot sina arbetsvillkor. The International Trade Union Confederation utsåg i maj Jeff Bezos till världens sämsta chef. Företaget har också kritiserats för att man smiter undan skatter.

Frankrike

Det omtalat protektionistiska Frankrike har fasta bokpriser och är ett av få länder där Amazon inte lyckats bli marknadsdominerande. Här är Amazon en prioriterad politisk fråga. I somras presenterade parlamentet ett lagförslag som försvårar näthandelns möjligheter att konkurrera med fri frakt med målsättning att hjälpa små bokhandlare. Kulturminister Aurélie Filippetti har varnat för att Amazon kommer att höja sina låga priser när de får en monopolställning.

Tyskland

När Amazon lanserade sig i Tyskland dumpade man priset på egna läsplattan Kindle. En effektiv taktik. Trots att Tyskland har fasta bokpriser sedan 1816 blev Amazon snabbt marknadsledare. Enligt en undersökning känner 50 procent av tyska kunder inte till att Amazon har fasta priser, man handlar av kedjan eftersom den uppfattas som billig. Liksom i Frankrike är Amazon en prioriterad kulturpolitisk fråga.

Brasilien

När e-boksaktören Kobo lanserades i Brasilien var Amazon snabbt att följa efter. Amazon är ytterst vaksamt beträffande konkurrenter. I dag är man marknadsledare på e-böcker och har enligt rykten siktet inställt på att köpa främsta konkurrenten Saraiva.

Japan

De japanska förläggare som ger Amazon bäst rabatter premieras genom att de exponeras tydligare i kundernas sökningar. Förlag som ger mindre rabatter får en mer undanskymd position.

Kina

En huvudvärk för Amazon. Trots ett e-bokspris på drygt 15 kronor är intresset minimalt. Mycket beroende på piratkopiering.

Källor: The New Yorker, Codex Group, PwC, Wall Street Journal, Publishers Weekly, New York Times, Publishing Research Quarterly, Bowky, The Global E-book Report 2014.

Fakta.Amazon är överlägset störst i världen på e-handel

Amazon är överlägset störst i världen på e-handel. Man omsätter mer pengar än sina tio främsta konkurrenter gör tillsammans.

I USA förväntas e-böcker passera tryckta böcker i fråga om försäljning 2017. Utvecklingen kommer att gynna Amazon som i princip skapat den internationella e-boksmarknaden.

Amazon har 117 300 anställda. Ingen är fackligt ansluten.

Amazon anlitar 14 anställda för varje tio miljoner dollar de tjänar. Inom den fysiska bokhandeln är motsvarande siffra 47.

Penguin Random House, världens största bokförlag, ger Amazon 53 procent i rabatt på sina priser.

Vissa författare får upp till 70 procent i royalty när de ger ut sina böcker via Amazons självpubliceringsverktyg.

Hälften av de självpublicerade författarna som använder Amazon som plattform drar in mindre än 3 700 kronor per år på sina böcker.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.