Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 14:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/sa-ska-ingmar-bergman-firas-varlden-runt/

KULTUR

Så ska Ingmar Bergman firas världen runt

Foto: Pressens Bild

LONDON. En amerikansk remake av ”Scener ur ett äktenskap” blir en av de finaste presenterna på Ingmar Bergmans 100-årsdag. Liv Ullmann, från det klassiska svenska skilsmässodramat, spred stjärnglans när ett världsomspännande Bergmanfirande presenterades på måndagen.

– Det är jätteintressant med en ny tv-serie, men det vore konstigt om man inte för in barnens perspektiv, tycker den 78-åriga skådespelaren och regissören Liv Ullmann om den kommande amerikanska tv-serien som ska göras av den relationsbesatte israeliske serieskaparen Hagai Levi (”In treatment” och ”The affair”).

Liv Ullman har kommit till London för upptakten av Bergmanåret 2018 till minne av nationalikonens hundraårsdag. Hennes varma, personliga introduktion till Bergmans konstnärskap lämnade inget öga torrt och blev startsignalen för en omfattande presentation av Bergmanåret som kommer att uppmärksammas över hela världen.

Bland de mer spektakulära punkterna under Bergmanåret 2018 finns en kommande uppsättning på Dramaten av Linn Ullmanns självbiografiskt färgade roman ”De oroliga”. Den kretsar kring ett föräldrapar med stora likheter med Ingmar Bergman och Liv Ullmann och ska regisseras av en annan Bergmanfavorit Pernilla August.

– Jag har lite svårt att se hur den ska se ut på scenen, säger Ullmann som själv är regiaktuell med en uppsättning av ”Enskilda samtal” som bjudits till Washington i höst.

– Min dotter har skrivit en helt fantastiskt roman, men när man pratar om den som biografi så gör det lite ont, säger hon.

Minnet av Ingmar Bergman lever över hela världen och det planeras filmretrospektiver och teateruppsättningar i många länder, liksom en tysk dokumentär av Margarethe von Trotta som vill försöka avtäcka Bergmans exiltid i Tyskland på 70-talet.

– Jag var rädd som ett litet barn för att göra den här filmen, men så tänkte jag på när Bergman gjorde en lista över 11 filmer som betytt mycket för honom så hade han med min film ”Två tyska systrar”. Jag var den enda kvinnan som var med och den enda regissör som fortfarande är i livet så det kändes självklart att jag skulle göra den här filmen, sade hon och drog ner applåder under kristallkronorna på svenska ambassaden i London.

– Spindel i nätet för hela firandet är Jan Holmberg, vd för Stiftelsen Ingmar Bergman, som gläds över det oväntade pengaregnet som kulturministern överraskade med i helgen

– Vi är otroligt glada och lättade över det generösa tillskottet eftersom vi gjort stora investeringar. Det känns bra att regeringen värderar Ingmar Bergmans konstnärskap så högt och att det blir en nationell angelägenhet. Vi ska vara stolta över Bergman.

Holmberg deltar själv i jubileet med en kommande bok om Ingmar Bergmans författarskap som ges ut av Norstedts. Förlaget ger också ut ett mäktigt verk i sex band med Bergmans pjäser och manus samt mycket outgivet material och med förord av Nobelpristagare som Jean-Marie Le Clézio och Nina Bouraoui.

– Det är dags att Ingmar Bergman också får den status han förtjänar som betydande författare, sida vid sida med August Strindberg och Henrik Ibsen, menade Håkan Bravinger från Norstedts.

Ämnen i artikeln

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt