Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

”Så som i himmelen” blir musikal

Michael Nyquist och Frida Hallgren i "Så som i himmelen"
Michael Nyquist och Frida Hallgren i "Så som i himmelen" Other: Everett Collection / IBL Bildbyrå

Filmen blev Oscarsnominerad och folkkär. I höst kommer ”Så som i himmelen” tillbaka, som musikal.

– Vi ska göra en svensk Puccini, säger Kay Pollak.

Filmen ”Så som i himmelen” blir musikal. Berättelsen får sin nya skrud på Oscarsteatern i Stockholm, med premiär den 13 september 2018. 

När DN ringer producenterna Vicky och Johan von der Lancken och manusförfattaren Kay Pollak har de just haft möte. Alla tre samlas runt högtalartelefonen för att prata om hur idén kom till.

– När jag såg filmen första gången var jag helt tagen. Kunde inte släppa den. Just den här berättelsen om hur en världsman åker tillbaka till hembygden och möter flickan i byn. Jag blir alldeles rörd när jag tänker på det nu. Så för ungefär tio år sedan fick jag idén att göra det till musikal, säger Vicky von der Lancken.

Läs mer: Kay Pollak i Oscarshimmelen

Redan då tog hon kontakt med Kay Pollak. Men det skulle dröja ett decennium och sex erbjudanden från internationella produktionsbolag innan Pollak valde att låta realisera idén. Storbolagen gick bet.

– Vicky och jag har pratat med varandra om detta från början. Jag visste att hon ville bevara själen, fokuset på kärlekshistorien, och inte göra något jippoaktigt, säger Kay Pollak.

– För i grunden är ju detta en berättelse om att lära sig våga älska. Och om att musik frigör människor.

Hur ska ni använda musikalformen? Kommer ni lyfta fram någon särskild aspekt som inte lät sig berättas i filmen?

– Vi kommer utgå från ”Gabriellas sång”, det är en grundreferens. Sedan kan det bli både balladaktigt och mer fartigt. De olika karaktärerna ska utnyttjas ännu mer. Arne (porträtterad av Lennart Jähkel i filmen) kommer garanterat ha en egen låt till exempel, den blir nog rolig, säger Johan von der Lancken.

– Vi ska göra en svensk Puccini. Både smärta och kärlek, fortsätter Kay Pollak.

Han berättar också att historien kommer att fortsätta att ha ett starkt fokus på det säregna i de norrländska karaktärernas hembygd.

– Det blir vad vi kallar burleska och bondska danser. Det är inga stjärnor från Manhattan som ska dansa, utan några bönder från en by. De måste göras roliga och få sitt eget språk, säger Pollak.

Bondska danser, ja. I samband med filmpremiären av ”Så som i himmelen” fick den kritik för att närma sig norrlänningar med ett kolonialt perspektiv. ”Skildringen av byns befolkning tar avstamp i idén om Norrland som en råvarukälla; precis som provinsens naturtillgångar är de infödda råa, obearbetade, oförstörda och mogna att skörda”, skrev DN:s Po Tidholm. 

Läs mer om skådespelaren Michael Nyqvists bortgång 

Hur tänker ni kring den kritiken nu, när det har gått några år och ni ska plocka upp berättelsen på nytt?

– Hur många människor i Norrland gick man ur huse för att se den och älskade den? Personerna var kärleksfullt skildrade, tycker jag. Sedan kan man alltid anse att det finns stereotyper och allt möjligt, svarar Kay Pollak.

– Målet är att skildra vanliga människor på ett kärleksfullt sätt. Det kunde lika gärna ha handlat om en by i Västergötland. Den gick i två år i Australien och gjorde succé. Där finns ju inga norrlänningar.

Utöver den kritiken blev filmen, och inte minst Michael Nyqvists rolltolkning, hyllad och folkkär. Men Pollak och de båda von der Lancken funderar inte särskilt mycket på hur de ska leva upp till förväntningarna.

– Jag tänker inte så, och skulle inte kunna göra det. Musikalversionen är sitt eget universum. Och även om många har Michael Nyqvist framför sig så kommer de att gå in i den nya skådespelarens rolltolkning i samma stund som han börjar.

Läs mer: ”Så som i himmelen” slår rekord i Australien

Nu väntar planering, förhandlande med skådespelare och manusskrivning innan repetitionerna drar igång i sommar. Efter spelperioden i Stockholm finns tankar på att ta föreställningen vidare ut i landet.

– Vi har redan pratat med en annan teater, säger Vicky von der Lancken och ler med rösten när hon avslutar:

– Men först går vi till premiär.

”Så som i himmelen”

Kay Pollaks folkkära film hade premiär 2004. Berättelsen kretsar kring den internationellt kände dirigenten Daniel Daréus som återvänder till sin norrländska hemby, där han en gång varit mobbad. Han blir ledare för kyrkokören och förälskad i en av dess medlemmar. Filmen var det årets mest sedda svenska film och nominerades till åtta guldbaggar och en Oscar.

 

Musikalversionen har premiär på Oscarsteatern i Stockholm den 13 september 2018. Producent: Vicky och Johan von der Lancken. Manus: Kay och Carin Pollak. Vilka de övriga medverkande blir är inte fastslaget än.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.