Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-20 18:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/sa-styrde-astrid-lindgren-over-svensk-barnlitteratur/

KULTUR

Så styrde Astrid Lindgren över svensk barnlitteratur

Bild 1 av 7 1952, när bilden är tagen har Astrid Lindgren tagit Rabén & Sjögren från undergångens brant sex år tidigare till positionen som Sveriges främsta barnboksförlag.
Foto: TT
Bild 2 av 7 Hans Rabén och Astrid Lindgren hade ett dagligt nära samarbete på förlaget. Han tog de övergripande ekonomiska besluten, men det var Astrid Lindgren som skötte barnboksverksamheten.
Bild 3 av 7 När Astrid Lindgren-stipendiet överlämnades till Lennart Hellsing 1970 fick han en kram, men deras relation tidigare år hade varit komplicerad. Hon var ansvarig för hans böcker på förlaget samtidigt som han recenserade hennes böcker.
Foto: John Kjellström/TT
Bild 4 av 7 Hans Rabén och Astrid Lindgren hade starka band till varandra sedan han tagit in henne på förlaget och hon sedan räddat det och gjort det framgångsrikt. De arbetade tillsammans ända till de gick i pension 1970.
Bild 5 av 7 Astrid Lindgren under en fikastund på förlaget. Medarbetaren Kerstin Kvint berättar att Astrid Lindgren skapade en vänlig stämning på förlaget.
Bild 6 av 7 DN-tecknaren Björn Berg fick i uppdrag att göra teckningarna till ”Emil i Lönneberga”. Här är hans första förslag till hur figurerna skulle kunna se ut.
Bild 7 av 7

Berättelsen om hur Astrid Lindgren blev en av världens främsta författare känner de flesta till. Nu kommer boken om hur hon räddade ett förlag och som förläggare lyfte den svenska barnboksbranschen – men ”Den okända Astrid Lindgren” berättar också om hennes konflikter med andra författare.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in