Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-08 04:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/sabina-bisholt-debuterar-med-ingeborg-von-bronsart/

Skivrecensioner

Sabina Bisholt debuterar med Ingeborg von Bronsart

Pianisten Bengt-Åke Lundin och sångerskan Sabina Bisholt tolkar romantiska kärlekspar.
Pianisten Bengt-Åke Lundin och sångerskan Sabina Bisholt tolkar romantiska kärlekspar. Foto: Erik Nilsson

Som den första kvinnliga operatonsättaren i Tyskland är Ingeborg von Bronsart historisk, men först nu ges hon ut på skiva – tolkad av debuterande sångerskan Sabina Bisholt.

När dB Productions presenterade den svenska tonsättaren Amanda Maier-Röntgen (1853-1894) på skiva 2016 väckte det sensation. Nu följer man upp med att uppmärksamma den aldrig tidigare inspelade Ingeborg von Bronsart (1840-1913). Även hon svenska men född i St Petersburg och liksom Maier-Röntgen verksam i Tyskland - där hon av Franz Liszt kallades ”vulkanisk”.

Som den första kvinnliga operatonsättaren i Tyskland är hon musikhistorisk, men här får vi ta del av sånger framförda av skivdebuterande Sabina Bisholt och pianisten Bengt-Åke Lundin där den musikdramatiska nerven är påtaglig.

Här finns också några sånger av hennes make Hans von Bronsart samt sånger av paret Amanda Maier och Julius Röntgen. Två äkta kärlekspar, vilket titeln syftar på, mitt i den mest romantiska fåran.

Bästa spår: ”Din bild inför mig står”

 

Läs fler musikrecensioner av Martin Nyström, till exempel om Elin Rombos hyllning av tvåhundraårsjubilerande Jenny Lind.