Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-05 11:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/saga-berlin-mal-ater-till-hovratten/

Konst

Saga Berlin-mål åter till hovrätten

2016 greps konstnären efter att ha sprejmålat en säsongsstängd utomhusbassäng i Hägersten i södra Stockholm till ett konstprojekt.
2016 greps konstnären efter att ha sprejmålat en säsongsstängd utomhusbassäng i Hägersten i södra Stockholm till ett konstprojekt. Foto: Polisen

I målet mot konstnären Saga Berlin har Högsta domstolen undanröjt hovrättens dom och återförvisat målet till hovrätten för ny behandling, enligt ett pressmeddelande från HD. Konstnären greps 2016 efter att ha sprejmålat en säsongsstängd utomhusbassäng i Hägersten i södra Stockholm inför ett konstprojekt.

TT Text

Saga Berlins ombud, advokaten Matilda Bergström, säger till DN att hennes klient mottagit beskedet med glädje.

– Hon har ju fått leva med det här målet väldigt länge. Hon är nu glad och förväntansfull inför den kommande förhandlingen och hoppas att hon snart kan se ett slut på det här målet. 

Högsta domstolen framhåller att målet i hovrätten avsåg både frågan om ansvar för brott och skadestånd. När en part i den situationen begär att en huvudförhandling ska hållas måste så oftast också ske. Konstnären hade flera invändningar mot det skadestånd som dömts ut, och därför fanns inte förutsättningarna för att avgöra målet utan huvudförhandling, skriver HD.

Saga Berlin fälldes i både tingsrätten och hovrätten för grov skadegörelse efter att ha sprejmålat en avstängd utomhusbassäng i Hägersten inför ett konstprojekt. Hon dömdes till villkorlig dom och dagsböter, samt till att betala Stockholm stad 280.000 kronor i skadestånd.

– Med tanke på det här målets relativt komplicerade karaktär så blev jag väldigt förvånad när hovrätten avslog vår begäran om en muntlig förhandling. Det är ju väldigt viktigt för en part att få framträda personligen inför rätten och lägga fram sin sak, poängterar advokat Bergström.

– Det var därför vi begärde att målet skulle återvisas eftersom vi menar att hovrätten begick ett rättegångsfel när den gick mot vår begäran. Den bedömningen delar nu HD som undanröjer hovrättens dom och återförvisar målet, säger hon till DN.

Den kommande förhandlingen kommer att hållas med en ny sammansättning domare som ska ta ställning till målet på nytt.

– Det blir en helt ny förhandling där de frågor vi har överklagat kommer att prövas. Både skuldfrågan och skadeståndsfrågan.

Advokat Matilda Bergström betraktar beskedet som en stor framgång.

– Det är ju givetvis oerhört glädjande för försvaret. Vi ser det här som en delseger och ser fram emot den kommande huvudförhandlingen i hovrätten, säger hon.

– Vår förhoppning är att det görs en ny bedömning, i första hand att min klient frikänns och i andra hand att man kraftigt sänker skadeståndet.

Bergström hoppas att den nya förhandlingen genomförs under hösten, men corona-situationen har inneburit en ökad arbetsbelastning för rätten. 

Har det tillkommit några nya uppgifter eller omständigheter?

– Vi kommer att se över den bevisning som vi åberopade i hovrätten och eventuellt åberopa ytterligare bevisning, men jag kan inte gå in på vad det är för eventuell bevisning.

Läs mer:

Saga Berlin överklagar till Högsta domstolen

Fredrik Strage: Konstnären Saga Berlin åtalas men borde givetvis hyllas

Ämnen i artikeln

Konst

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt