Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Sailor Moon bekämpar könssjukdomar i Japan

Mangahjältinnan Sailor Moon bekämpar könssjukdomar i Japan.
Mangahjältinnan Sailor Moon bekämpar könssjukdomar i Japan. Foto: Courtesy Everett Collection/IBL

Seriefiguren Sailor Moon har gått ihop med japanska hälsodepartementet för att bekämpa könssjukdomar i landet med hjälp av kondomer och broschyrer.

Den populära seriefiguren, månhjältinnan Sailor Moon, ska bekämpa könssjukdomar i Japan. 60.000 kondomer och broschyrer med Sailor Moons ansikte kommer att delas ut till unga japanska kvinnor på flera platser i landet.

Hennes skapare Naoko Takeuchi har gått ihop med det japanska departementet för hälsa, arbetsmarknad och välfärd i en kampanj för att förebygga könssjukdomar, och få fler att testa sig.

Sailor Moons kända citat ”Jag ska straffa dig, i Månens namn” har i kampanjen bytts ut mot ”Jag ska straffa dig, om du inte testar dig”, skriver BBC News.

Quiz: Kan du låtarna om månen?

Kampanjen har fått positiva reaktioner på sociala medier. På Facebook skriver ett Sailor Moon-fan: ”Bra att de, i månens namn, skyddar folk från könssjukdomar.”

Sailor Moon handlar om den 14-åriga flickan Annie Tsukino som förvandlas till hjältinnan Sailor Moon och bekämpar ondskans makter som hotar att ta över världen. Serien började gå på japansk tv 1992, och har också visats i Sverige.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.