Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

”Sällskapsresan” integrerar nyanlända

C More har tillsammans med SFI lanserat Filmtegration, som med hjälp av sex svenska filmer introducerar nyanlända till kulturen och språket.

Förra året beviljades 150 530 uppehållstillstånd i Sverige, och många av de nyanlända kommer att utbildas i Svenska för invandrare (SFI).

För att göra det enklare och roligare att lära sig svenska har nu C More och SFI tagit fram utbildningsverktyget “Filmtegration”, där eleverna introduceras till svensk kultur och vardagligt språkbruk med hjälp av sex svenska filmer.

I samband med visningen av “Sällskapsresan” får eleverna exempelvis diskutera om svenskarna är som filmen visar, och öva in fraser som “Det känns fånigt att bjuda upp.”

Enligt projektledaren på C More Malin Lindborn är syftet inte att ge en korrekt bild av Sverige, utan att på ett lustfyllt sätt öppna upp för samtal som kanske inte annars förs i klassrummen.

Vad kan film göra, som traditionell undervisning inte kommer åt?

– Svenska filmer kan berätta en hel del om den svenska kulturen. Som vår inställning till saker som alkohol, sex och att hålla tider, säger Malin Lindborn.

Utbildningen har prövats i klassrum och uppskattas enligt Malin Lindborn av både lärare och elever. Hon fann det också intressant att eleverna inte nödvändigtvis skrattar åt samma saker som infödda svenskar.

– Scenen att de dricker snaps på toaletten innan de ger sig av till “Nueva Estocolmo” tycker många är jättekonstig. Däremot skrattade de mycket när Stig-Helmer och Ole försöker pruta och butiksägaren ropar “Jävla smålänningar!” efter dem.

De flesta ser filmerna med svensk undertext, men de visas även på bland annat arabiska. Utbildningsmaterialet är gratis för SFI-lärare och finns sedan i går tillgängligt på projektets hemsida. På bara ett dygn har närmare femhundra lärare bett om tillgång. Samarbetspartners är Eductus och SF.

Svensk kultur i sex filmer. “Sällskapsresan”

Svensk kultur i sex filmer.

“Sällskapsresan” (1980)

“Så som i himmelen” (2004)

“Mitt liv som hund” (1987)

“Adam & Eva” (1997)

“Black jack” (1990)

“Grabben i graven bredvid” (2002)

Filmerna har tagits fram av ett råd bestående av bland andra Filminstitutets vd Anna Serner och regissörerna Colin Nutley och Lisa Aschan.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.