Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Salma Hayek: Manliga skådespelare måste acceptera en löneminskning

Salma Hayek under Cannesfestivalen 2018.
Salma Hayek under Cannesfestivalen 2018. Foto: James McCauley/Variety/REX/Shutterstock

Manliga skådespelare måste vara beredda på att göra ekonomiska uppoffringar om de ska tas på allvar i kampen för jämställdhet. Det säger den mexikanska filmstjärnan Salma Hayek i en intervju under filmfestivalen i Cannes under söndagen, rapporterar the Guardian.

Hayek har varit en de mest framstående rösterna i kampanjerna #metoo och Time’s up, som upprättades efter att anklagelserna mot Hollywoodproducenten Harvey Weinstein blev kända. 

I en intervju under den pågående filmfestivalen i Cannes uttalar sig Hayek under söndagen kring frågan om jämställdhet i Hollywood. Där menar hon att högavlönade manliga skådespelare måste vara beredda att sänka sina löner om de ska tas på allvar i kampen om jämställdhet. 

– Det handlar inte bara om producenter utan skådespelare också. Tiden är ute, ni hade en bra tid men nu är det dags att vara generösa mot era kvinnliga kolleger, säger Hayek. 

Så länge skådespelare begär orimliga löner, argumenterar Hayek, kommer det inte finnas något kvar för de kvinnliga skådespelarna.

– Om budgeten i en film är 10 miljoner dollar måste en manlig skådespelare förstå att om man begär 9,7 miljoner i lön kommer jämställdheten inte bli bättre, säger Hayek som noterade att hennes uttalande kommer att skapa reaktioner. 

I ett större perspektiv menar Hayek, känd bland annat för sina roller i Desperado och Frida, att Hollywood i kölvattnet av #metoo håller på att förändras och att ”rovdjuren gömmer sig”. 

Den pågående filmfestivalen i Cannes har fungerat som ett skyltfönster för kvinnors kamp i Hollywood. I lördags stod Cate Blanchett, Ava Duverney och Jane Fonda, tillsammans med 80 andra kvinnor, i tystnad på röda mattan för att protestera mot festivalens brist på kvinnliga regissörer.

–Vi kräver att våra arbetsplatser är jämställda och diversifierade, så att de reflekterar världen vi lever i. En värld som tillåter oss att utvecklas både framför och bakom kameran, sida vid sida med våra manliga kollegor, sade Blanchett.

Läs mer: Salma Hayek – Weinstein är mitt monster också 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.