Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Salman Rushdie: Jag vill tacka Svenska Akademien

Salman Rushdie.
Salman Rushdie. Foto: Thomas Karlsson

Salman Rushdies första reaktion på Svenska Akademiens ställningstagande kommer i ett mejl till DN. Han tackar för stödet i samband med hans dödsdom.

Som DN skrev om tidigare under torsdagen har Svenska Akademien gått ut och protesterat mot den dödsdom som tilldelats författaren Salman Rushdie.

I februari 1989 utfärdade Irans andlige ledare ayatolla Khomeini en dödsdom mot Salman Rushdie för att han med sin roman ”Satansverserna” skulle ha förbrutit sig mot islam genom hädelse.

I ett mejl till DN tackar nu Rushdie Akademien för stödet. "Jag vill tacka Svenska Akademien. Jag är oerhört tacksam för deras uttalande", skriver han.

Mer om ställningstagandet

 

  • Svenska Akademien tar ställning för Rushdie
  • I februari 1989 utfärdade Irans andlige ledare ayatolla Khomeini en dödsdom mot Salman Rushdie för att denne med sin roman ”Satansverserna” skulle ha förbrutit sig mot islam genom hädelse.
  • Kerstin Ekman stöder Akademiens protest
  • ”Jag stöder Akademien å det starkaste i deras uttalande”. Det säger Kerstin Ekman, som inte deltagit i Akademiens arbete sedan 1989, om kontroversen kring dödsdomen mot Salman Rushdie.

 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.