Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Samtliga program med TV4-profilen stoppas

Martin Timell fotograferad 2011.
Martin Timell fotograferad 2011. Other: Jonas Ekströmer/TT

TV4 stoppar alla tv-program med Martin Timell som anklagats för en lång rad grova kränkningar. Timell erkänner en del av händelserna för Expressen, men inget brott.

– Det är en sån skillnad på hur jag har uppfattat mig själv i den här branschen och hur verkligheten har varit. Jag har inte fattat att jag har gjort folk jävligt illa. Jag har inte fattat att mitt beteende har varit grovt föråldrat, säger Martin Timell till Expressen som avböjer att kommentera de grövsta sexbrottsanklagelserna. 

Läs mer: Kvinna vittnar om övergrepp av folkkär TV4-programledare

– Jag kommer inte att kommentera det mer. Jag måste bara förändra mig själv. Har jag kränkt någon, har jag gjort någon illa, jag ber om ursäkt. Jag lägger mig platt till marken och kommer inte kommentera det mer.

”Om detta sker ska vi som organisation alltid agera snabbt och kraftfullt”, skriver TV4:s vd Casten Almqvist i ett internt brev om de grova kränkningarna som Martin Timell ska ha utsatt ett stort antal medarbetare för. Det rör sig bland annat om sexism, rasism, homofobi och mobbning på olika sätt. Timell är också anklagad för sexualbrott.

– Vi vet att vi har varit undfallande och inte så närvarande och aktiva som vi borde och därför kan vi inte fortsätta med den här profilen eller det här programmet. Vi vill inte förknippas med den här typen av beteende, säger Casten Almqvist till TV4 Nyheterna.

TV4 uppger att man anlitar en advokatfirma för att genomföra en extern utredning av arbetsmiljön. En redan cirkulerad arbetsplatsundersökning ska kompletteras med frågor om bland annat trakasserier och man ska bjuda in andra programbolag, bland annat SVT, till samtal om förbättringar i tv-branschen. 

Läs mer: #metoo från Harvey Weinstein till svenska medieprofiler

En mer akut åtgärd är att ”omgående lyfta program med den anklagade programprofilen ur tablån och våra digitala tjänster, och samtidigt stoppa inspelningen av återstående program”, skriver Casten Almqvist. På måndag ska han informera personalen närmare om åtgärdspaketet.

TV4:s vd beskriver arbetsplatskulturen som präglad av ömsesidig respekt och ”där vi värnar om varandra”. Många vittnesmål talar om motsatsen och Almqvist ger intryck av att uppgifterna om Timell nått TV4 först nu i samband med #metoo-uppropet. ”Sedan en vecka tillbaka har vi nåtts av uppgifter om missförhållanden på redaktionen för ett av våra stora programformat”, skriver han.

Almqvist medger att hans bolags ”eget misslyckande bidragit till att debatten i Sverige kantrat och i många stycken kommit att handla om namngivningen av två medieprofiler snarare än den stora frågan om hur vi män behandlar våra kvinnliga medmänniskor”. Den andra profilen är en framträdande journalist på Aftonbladet, anklagad för sexualbrott.

DN har sökt Martin Timell för en kommentar. Tidigare har han för Expressen bara sagt att ”det här är så himla lågt” om anklagelserna. Till Aftonbladet säger han på fredagseftermiddagen att han är ”utsatt för en hetsjakt så det gör jävligt ont”, men mer vill han inte säga med hänvisning till att han ”är så i torktumlaren just nu så allt är upp och ner”.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.