Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Sångaren Chris Cornell är död

01:08. Rockstjärnan och grungepionjären Chris Cornell avled i Detroit på onsdagskvällen.

Rockstjärnan och grungepionjären Chris Cornell är död. Han tog sitt eget liv. Cornell blev 52 år.

 

Sångaren i amerikanska banden Soundgarden och Audioslave är död. Han avled i Detroit på onsdagskvällen och i ett uttalande till nyhetsbyrån AP säger hans talesperson Brian Bumbery att dödsfallet var ”hastigt och oväntat” och att familjen är i chock.

Enligt den rättsmedicinska rapporten som offentliggjordes på torsdagen begick Cornell självmord, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Foto: Casey Curry/AP

Cornell befann sig på turné när han avled och twittrade så sent som på onsdagen att han anlänt till Detroit, där han skulle spela med Soundgarden. Enligt polisen hittades han på sitt hotellrum av en vän, sedan familjen uttryckt oro för honom.

Cornell slog igenom som frontfigur i Soundgarden, som hade en framträdande plats i Seattles grungerörelse på 90-talet tillsammans med band som Pearl Jam, Nirvana och Alice in Chains.

– Man pratar om de fyra stora inom thrashen och man kan säga att det fanns fyra stora band inom grungen också, som tog olika inriktningar. Soundgarden var på ett sätt det mest konstnärliga, man kan säga att det var det musikaliskt mest progressiva bandet, även om ”progressiv” inte är ett ord som man ska använda när man pratar om grunge, säger kulturjournalisten Bella Stenberg.

Tillsammans med de andra grungebanden spelade Soundgarden en betydande roll i musikvärlden under 1990-talet.

– Grungen var ju en viktig reaktion mot 80-talets glassiga överdåd med arenarock och välsminkade rockartister. Grungen visade att det var okej att inte vara perfekt, säger Bella Stenberg.

Soundgardens album ”Superunknown” är ett av deras mest kända och innehöll Grammyvinnande låtar som ”Black hole sun” och ”Spoonman”. Bandet splittrades 1997 men återförenades 2010.

Tillsammans med medlemmar från Rage Against the Machine bildade Cornell supergruppen Audioslave 2001. Bandet släppte tre album.

Chris Cornell hade även en framgångsrik solokarriär och släppte nytt material så sent som i mars i år. Förra året gjorde han också ett framträdande i Konserthuset i Stockholm.

– Det känns som att han fortfarande hade mycket kvar att ge och att han också själv tyckte det. Han visade upp en bredd, allt från grunge till ren hårdrock. Och han kunde också göra mer stillsam musik, det behövde inte vara fullt ös hela tiden, säger Bella Stenberg.

   Läs mer: Chris Cornell spelade i Stockholm 2016 – läs recensionen här.

   Läs mer: Gammalt är äldst för Soundgarden

Chris Cornell 1964–2017

Född i Seattle 1964. Medlem i Soundgarden och Audioslave.
Släppte första soloalbumet ”Euphoria morning” 1999. Det senaste, ”Higher truth”, kom 2015.
Framförde ledmotivet ”You know my name” i James Bond-filmen ”Casino royale” 2006.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.