Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Sångerskan Josefin Nilsson är död

Artisten och sångerskan Josefin Nilsson, känd bland annat från Ainbusk Singers, har avlidit. ”Hon var så glad och ljuset var på väg tillbaka i hennes liv”, säger Thomas Sundström, chef för Länsteatern på Gotland.

Josefin Nilsson avled i dag på morgonen och hon hittades i sin säng i hemmet i Visby. Den 22 mars skulle hon ha fyllt 47 år.

Mest känd var Josefin Nilsson för att vara en del av Ainbusk Singers som hon startade tillsammans med sin syster Marie 1983. Deras senaste studioalbum kom 2008 och samma år var hon och Ainbusk Singers med i Melodifestivalen med låten ”Jag älskar dig ibland”.

I en intervju med Gotlands Tidningar i december 2013 berättade sångerskan att hon under flera år varit psykiskt slut och att ingenting längre kändes roligt. Inte ens att sjunga och att stå på scenen.

– Psykiskt var jag helt slut. Så jag lämnade allt, människan Josefin Nilsson blev mitt stora projekt, att ta hand om den person jag faktiskt är, berättade hon för tidningen.

Josefin Nilsson hade nyligen opererat sin ena höft och också ryggen vid ett par tillfällen.

Men nu var hon på väg ut ur mörkret igen, säger Thomas Sundström:

– Det är en ödets ironi att hon går bort nu. Hon var väldigt glad och hade hittat tillbaka till sitt artisteri. Benny Andersson hade skrivit fem nya sånger och nu var ljuset på väg tillbaka för henne.

Josefin Nilsson medverkade i föreställningen ”Systrarna Sisters” som sattes upp på Länsteatern på Gotland förra våren. Hon gjorde föreställningen tillsammans med sin syster Marie och i morgon tisdag skulle hon ha träffat Thomas Sundström för att planera inför en uppsättning av föreställningen i Stockholm i höst.

– Föreställningen handlade om sjukdom, motstånd, glädje och kraft, de två gjorde en föreställning om sina liv, säger Thomas Sundström.

Föreställningen läggs nu ned och kommer inte att spelas mer.

– Josefin kunde skapa en känsla av här och nu. Vilket kunde göra det svårt för en regissör att jobba med ibland då hon inte tyckte om att upprepa sig. Men hon gjorde det så ofantligt bra, säger Thomas Sundström.

Nyheten rapporterades först av P4 Gotland.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.