Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-24 04:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/sankt-digitalmoms-pa-nattidningar-beslutad/

Kultur

Sänkt digitalmoms på tidningar beslutad

Bild 1 av 2 Finansminister Magdalena Andersson (S)
Foto: Christine Olsson/TT
Bild 2 av 2 Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Regeringen har klubbat igenom sänkt digitalmoms för nättidningar och e-böcker, från 25 procent till 6 procent. Men gränsdragningen mellan digitaltidningar och tv väcker frågor.

Rätta artikel

Från och med den 1 juli sänks momsen på nättidningar och e-böcker till sex procent. Momssänkningen var i praktiken redan bestämd, men i dagens beslut har regeringen också tagit hänsyn till kritik mot förslagets utformning från Lagrådet, den myndighet som granskar lagförslag innan de behandlas av riksdagen. 

Eftersom tv inte omfattas av momssänkningen har Lagrådet rest frågor om gränsdragningen mellan webb-tv och digitaltidningar med mycket rörligt bildmaterial. I ett skrivet yttrande undrar Lagrådet hur bedömningen av om en produkt består huvudsakligen av reklam, rörlig bild eller musik ska göras – särskilt i ljuset av att inslaget av rörliga bilder ökar i digitala tidningar.

”Innehåller dessa ett mindre inslag av rörliga bilder? Hur mycket av rörliga bilder kan tas in i en elektronisk publikation utan att den går miste om den reducerade skattesatsen?” frågar sig Lagrådet.

Enligt finansminister Magdalena Andersson (S) innehåller propositionen nu vissa förtydliganden för att göra det lättare att avgöra vilka publikationer som ska omfattas av lågmomsen. Om till exempel text till rörlig bild eller musik endast är ett medel för att på bästa sätt kunna nyttja den rörliga bilden, eller musiken, ska publikationen inte omfattas av den reducerade skattesatsen.

– Lagrådet har pekat på att det finns gränsdragningsproblem, och det är helt korrekt. Det finns det alltid när man har nedsatt moms på någonting. Men det är också tydligt att tidningar ska kunna ha nedsatt moms. Det är viktigt, för vi behöver tidningar runt om i hela Sverige som kan granska politiker och andra makthavare, säger Magdalena Andersson.

Kommer nättidningar att kunna ha hur mycket rörligt material som helst och ändå omfattas av momssänkningen?

– Det är precis där vi har försökt förtydliga skrivningar i propositionen, så att det ska vara lättare att förstå exakt hur mycket rörlig bild man kan ha. För det är inte meningen heller att det ska vara nedsatt moms för tv-kanaler. 

Så en tidning som startar en tv-kanal skulle kanske inte omfattas av momssänkningen?

– Det handlar i så fall om rena tv-kanaler. Det är inte meningen att rena tv-kanaler ska ha nedsatt moms, säger Magdalena Andersson.  

I tveksamma fall kommer det att vara upp till Skatteverket och domstolarna att bedöma vilka publikationer som omfattas av den reducerade skattesatsen. Även e-böcker, som till exempel strömmade ljudböcker, ska omfattas av momssänkningen.

– Det är glädjande att vi så snabbt har kunnat lägga fram ett förslag på sänkt moms. Det här är ett modernt beslut. Det ska självklart inte spela någon roll om du läser en bok digitalt eller tryckt eller lyssnar på den. Dessutom är det ett beslut som kommer att stärka den lokala journalistiken i hela landet, säger kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP).