Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Sanna: Frihet eller tvång?

Kåseri. Att laga middag och samtidigt konversera tre nioåringar är inte lätt.

Jamen, jag LÄSER ju på telefonen. Och jag jobbar med den, jag måste det. Nej, jag tycker inte att det är roligt att spela. Vad fick ni till lunch?

Säger jag och lägger en klick smör i stekpannan, förbannar tyst min matlagning som är ”matlagning”, snarare. Jag gör en mungipemin som ingen ser.

INTE ETT ENDA spel? Och mamma. Alla i min klass har en iphone 6 eller Samsung 6 MINST. Och var är pappa?

Kan ni stänga av telefonerna är ni jättesnälla? Ni kan väl … läsa? En bok, har ni slutat läsa böcker?

Vadå för bok? Jag måste dö först. En i min klass fick en iphone 6 när han var nio, det är två år sedan. En annan jag vet fick sin första telefon när hon var fem. Jag vill ha en iphone 7 eller 8. 6 går också bra men allt annat är PINSAMT.

Det skulle aldrig falla mig in att köpa en ny iphone till en nioåring. Vet du vad de kostar?

Mitt batteri är jättedåligt, jag måste ladda den hela hela tiden, kan jag få ett nytt? Mamma, minnet är slut, vad ska jag radera? Jag ska bara kolla på den här, det är tretton minuter kvar. VAR ÄR LADDAREN??? Jag vill facetimea med Helena, vad är klockan i USA?

Helena är i skolan. Har du inga läxor förresten?

Säger jag och lägger penne i vattnet och kommer på att parmesanen är slut, annars det enda som hade varit gott, en bit lagrad italiensk ost, snart kommer jag att börja äta ketchup. Jag blir på något bakvänt sätt lite upplivad vid tanken på ketchup.

Kommer ni ihåg den där tröjan vi såg i ett fönster när vi var på festival i Salida, ni vet i Colorado, I put ketchup on my ketchup? Visst var det kul? Kan ni inte hjälpa mig att duka? HALLÅ.

Jag ska bara dö, det är nästan rekord.

Om nio minuter.

Nej, det är tråkigt.

Stäng av nu och gör något annat inte vet jag, läs skriv pyssla öva instrument ta en dusch tvätta i alla fall händerna. HÄNDERNA.

Mamma sluta själv. Jag HATAR MITT BATTERI. Jag vill HA EN NY telefon. DU HAR JU EN.

Jag vill inte prata mer om telefoner, kan vi inte prata om något annat. Snälla.

Säger jag och ställer fram tallrikar och tråkmat, mjölk och ketchup, men ingen ost, medan jag tänker på den fina balansen mellan frihet och tvång.

Snälla?

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.