Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-09 23:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/sanna-konsten-att-kopa-en-cykel/

Kultur

Sanna: Konsten att köpa en cykel

Planen är att cykla till Gränna och ta färjan där.
Planen är att cykla till Gränna och ta färjan där. Foto: Sanna Torén Björling

Kåseri. Sanna köper en begagnad cykel, trampar hem den några mil och hinner precis med båten. 

Säljaren står på parkeringen för taxibilarna vid järnvägsstationen, det är så svårt att hitta annan plats att stanna på just där. Hans bil är från 50-talet, en stolt beige amerikanare med röda detaljer och en hängare där bak för cykeln som ska bli min.

Man blir ofta en cykel kort på landet. Punka är väl en sak, men ibland har någon av skrotcyklarna verkligen gett upp eller förpassats till kortare personer.

Ett av de bästa fordonen i cykelparken är min Crescent från 1985, jag fyllde tretton år då och den var ny, alldeles ljusgul, två tusen kostade den, mycket pengar, lukten i cykelbutiken, gummi, olja, verkstad. En av växlarna funkar inte längre, sadeln är bytt och styret har lagats, färgen är blekt men den går bra att cykla på.

Hojen vid stationen i Jönköping är röd, alla växlar fungerar. Solen gassar. Säljaren har solbrillor, tatuering, flint, jag berättar att jag tänkte cykla till Gränna och ta färjan där, han säger ”Gränna! Där är det trångt när man kommer med sopbilen, en del turister tutar otåligt, vad tror folk, att man ska parkera tjugo meter bort och släpa soporna längs trottoaren? Gullig stad, annars, även om en del verkar tro att sopor försvinner av sig själva.”

Det är cykelbana hela vägen till Kaxholmen, det var det inte förr. En gång cyklade en kompis och jag från ön till västkusten, det är längesen nu, vi tog flera dagar på oss. Det fanns en brant backe upp till vandrarhemmet i Ulricehamn, där högst upp stod ett ungt nyduschat par som såg perfekt ut, jag var så svettig, klumpig, trött. Borås, Göteborg.

Tolv år senare cyklade O och jag till Kalmar. Det var precis före euroomröstningen, hela vägen vände vi och vred på hur man skulle rösta. Paniken när jag tappade glasflaskan med myggmedel på en stentrappa i Fågelfors, det var så mycket mygg.

Nu ska jag bara till Gränna, det är 27 grader och 38 kilometer med många backar. Jag köper jordgubbar från ett stånd längs vägen, i nästa sega backe blir jag omcyklad av en sval, äldre dam, jag tänker att elcykel är fusk om man är under åttiofem.

Har inga näsdukar kvar så jag snyter mig i tröjan, tur att ingen ser.

Skärstad, Ölmstad, Stamseryd, sista biten rullar man. Braheborg lyser brandgul mitt i vattnet, jag väljer nedervägen för att slippa kullerstenarna på Brahegatan. På en balkong har någon hängt ut en amerikansk flagga och en sydstatsflagga.

Jag hinner precis med färjan, övertalar ett av barnen att möta upp med en ren tröja. Baddräkt har jag med mig.

 

Läs fler kåserier av Sanna, till exempel om att stå i telefonkö och hamna i ännu ett nytt land.

Ämnen i artikeln

Kåserier
Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt