Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-13 17:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/sanna-man-maste-vara-forsiktig-med-vad-man-lovar/

Kultur

Sanna: Man måste vara försiktig med vad man lovar

Foto: Sanna Torén Björling

Kåseri. Runt Vättern kan man lära sig om skog, slaveri och stenbrott, upptäcker Sanna. Men glassen får vara.

I Hästholmen är kön till det prisbelönta glasstället så lång att inte ens jag orkar stå i den. Vi tar ett dopp för att svalka oss i stället, badplatsen är prydlig, men vattnet är kallt just här. Min handduk är i minsta laget, man får krångla väldigt.

Vättertemperaturen kan variera mellan fjorton och tjugo grader, dagen kan vara samma men platsen en annan, så det är alltid lite spännande att bada. Man måste vara försiktig med hur långt man lovar simma.

Omberg är magiskt, vi har badat vid en liten, liten strand längs en av vandringslederna, det är stenigt och svårt att ta sig i, men vattnet är bra. Inte lika kallt som i Hästholmen.

Sover gör vi i Borghamn. Det är konstigt att jag har varit så mycket mitt i Vättern men aldrig ordentligt runt om. I Borghamn kan man bo vid hamnen i vad som förr i världen var bostäder för straffarbetarna på kalkbrottet. 

Småbovar och lösdrivare fångades in och dömdes att hugga sten. Till frukost fick de brännvin, får vi veta, det gamla bränneriet ligger på näset en vacker promenad bort, förbi hembygdsgården precis.

Kalkbrottet finns också kvar, kalk har brutits här sedan 1100-talet, fast just för tillfället tycks jobbarna ha tagit helg eller semester. Villkoren är annorlunda nu. Allt är stilla runt stenen, bara insekter surrar.

Någon dag senare är vi i Karlsborgs fästning, där har jag heller aldrig varit. En av salarna i museet är avdelad kavalleriet, den är festlig. Högt upp på en vägg hänger modeller av värjor och längdskidor. Skidorna är märkta ”äldst”, ”äldre”, ”gammal” och ”vita blixten”. 

På en annan vägg sitter ett collage med fotografier från kavalleristernas sommarmarsch 1955. Det är övningar till häst och fest. Ett par bilder sticker ut, de föreställer kille som står på alla fyra utan brallor medan han får behandling av en plågsam ridböld.  En bildtext lyder: ”Furir Brockmar njuter i fulla drag.” Som museiföremål måste man säga att det är ovanligt explicit.

Lite udda är också garnisonskyrkan. Den var tänkt att fungera som reservlokal för riksdagen, om den vanliga plenisalen måste utrymmas. Ljuskronan i taket för dock inte tankarna till vare sig gud eller demokratin. 

I toppen finns en kungakrona, och under den sitter 276 bajonetter med spetsarna nedåt, de är symboler för konungen och militären. Under eggarna hänger tunna kedjor. De ska påminna oss besökare om de straffångar som under svett och tårar byggde fästningen, av kalkstenen från Borghamn.

Ämnen i artikeln

Kåserier
Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt