Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Sanna Nielsen redo att leda ”Allsång på Skansen”

Hon fick frågan i somras och funderade en vecka. Hade hon väntat längre hade Sanna Nielsen förmodligen nobbat att leda ”Allsång på Skansen”.

– Jag är ganska osäker som person och funderar jag för länge brukar det bli nej, men jag pratade med min sambo, familjen och mitt management. Vi diskuterade fram och tillbaka om det skulle fungera i våra planer och kom fram till att det skulle vara bra. Dessutom älskar jag utmaningar, säger hon.

Foto: Hilda Arneback2016 är ett mycket speciellt år för Sanna Nielsen. Hon firar, trots att hon bara är 31 år, 20 år som artist. I höst ska hon debutera som revyartist (på Oscarsteatern), men framför allt ska hon ta över något av det svenskaste vi har: ”Allsång på Skansen”.

Det är en händelse som ser ut som en tanke att det var just på Skansen som hon på allvar gjorde entré i de svenska vardagsrummen för 20 år sedan. Sanna var elva år och hade fått en hit med ”Till en fågel”. Hon framförde den i Ragnar Dahlbergs ”Café på turné” och ackompanjerades av Lotta Engbergs orkester. Det var stort.

Den sommaren ställde Sanna Nielsen sig också på Sollidens scen för första gången, ledsagad av Lasse Berghagen. Det kändes tryggt, säger hon när vi sitter vid Skånegården på Skansen, inte långt från scenen som kommer att vara hennes hemmaplan i sommar.

Vid Skånegården härskar lugnet denna vårdag. Solen skiner, fåglarna kvittrar och en och annan utländsk turist letar sig in i den grönskande trädgården omedvetna om vem det är som sitter på en av de vitmålade trädgårdsstolarna. Tjejen från lilla Edenryd utanför Bromölla är lugnet själv numera. Annat var det inför Allsångspremiären 1996.

– Lasse såg att jag var nervös så han busade med mig bakom scenen och när jag kom upp på scenen la Lasse armen om min rygg. Det kändes bra, men han råkade dra i min klänning så att den blev väldigt urringad, säger Sanna och berättar att hon fick många brev efter Skansendebuten. Och det var inte för att berömma elvaåringens framträdande som brevskrivarna hörde av sig.

– Nej, det var för att tala om att det verkligen inte passade sig att en elvaåring hade en sådan djup urringning, säger Sanna Nielsen med en grimas.

 

Självklart ska man alltid göra sitt bästa och jag har vant mig vid att bli bedömd men jag känner mig stark i mig själv på ett annat sätt än tidigare.

 

Urringning eller inte – genombrottet var ett faktum. Och Sanna Nielsen har blivit bedömd sedan dess, både för sin sång och för hur hon klätt sig eller yttrat sig. Hon är med andra ord luttrad vid det här laget. Det kan vara bra, för få blir så rannsakade som en ny allsångsledare.

När vi träffas vid Skånegården har Sanna Nielsen en osynlig munkavle på sig. Hon får inte avslöja en endaste artist som ska komma, men mellan raderna får vi klart för oss att Frans kommer att dyka upp (precis som han gjorde med Zlatanlåten för tio år sedan).

– Mellovinnaren brukar vara självskriven, säger hon.

Sanna Nielsen har varit noga med att inte lägga sig i vilka artister som ska vara med – eller rättare sagt vilka artister som inte ska vara med.

– Det skulle kännas fel att säga nej till någon. Det är ju mina kolleger, men jag kan ju komma med önskemål eftersom jag ska göra nummer med några av artisterna som kommer.

Foto: Pontus Lundahl/TTFoto: Pontus Lundahl/TT

Är det någon artist som du särskilt skulle vilja göra en duett med?

Svaret kommer blixtsnabbt:

– Lill-Babs. Det skulle vara fantastiskt. Hon är en ikon, världens bästa på att få i gång en publik, säger Sanna Nielsen, som flera gånger under intervjun talar om hur viktigt det är att publiken känner sig trygg.

– Om du går på en konsert vill du känna dig trygg och delaktig. Det är jätteviktigt, säger Sanna som såg Adeles show på Tele2 arena nyligen. Helt fantastiskt, säger hon.

På frågan om det finns någon svensk motsvarighet svarar hon Lena Ph.

– Jag såg Lenas show på Cirkus. Den var makalöst bra. Snacka om att man som publik kände sig trygg av att höra Lena sjunga och när hon pratade underhöll hon publiken som på så sätt blev delaktig. Det är jätteviktigt.

Eftersom hon inte får avslöja vilka artister som kommer förrän nästa vecka på den årliga pressträffen är det inte lönt att ens fråga om Lena Philipsson kommer till Solliden i sommar.

En artist som definitivt inte kommer är Sannas absoluta favorit: Celine Dion. Det var hennes låtar hon sjöng i flickrummet när hon fått en musikanläggning av pappa Christer. Sanna var sju år när hon ställde upp i sin första talangtävling hemma i Skåne. Sju år och vansinnigt nervös, men upp på scenen och sjunga skulle hon. Till varje pris.

Det blev en hedrande fjärdeplats den gången för insatsen med låten ”Kvällens sista dans”. Hur låten går har hon glömt. Annars är hon enligt egen utsago bra på att inte bara lära sig texter utan även komma ihåg dem. Det sitter i sedan hon var liten och följde med föräldrarna på dans.

– När de ville ut och dansa och inte fick tag i någon barnvakt fick jag följa med. Jag satt på scenkanten och sjöng med i alla låtarna.

Redan där hade Sanna Nielsen lärt sig texterna utantill. Särskilt Lotta Engbergs repertoar och när Sanna nyligen medverkade i ”Bingolotto” var just Lotta Engberg vikarierande programledare. Det var ett kärt återseende.

Och nu ska ni slåss om allsångspubliken?!

– Vi pratade om det när vi sågs, men jag ser det inte så. Tvärtom vill vi hjälpa varandra och går det bra för det ena programmet går det bra för det andra.

Medan publiken på Liseberg får sångtexterna på en stor skärm förväntas Sollidenpubliken köpa allsångshäfte för att kunna hänga med och Sanna är nöjd med utbudet i årets häfte. Särskilt vissa melodier. Som Evert Taubes ”Pepita dansar”, men den fick hon slåss för.

– Det behövdes två möten, men jag vann, säger hon och bränner av ett stort leende. Att ”Sjösalavals” skulle vara med i häftet var lika självklart som att Lasse Berghagens älskade signaturmelodi ”Stockholm i mitt hjärta” skulle inleda och avsluta programmet.

Däremot är orkestern ny (den leds av Stefan Brunzell) liksom kören, men mer avslöjas inte här. Inte heller Sanna Nielsens öppningsnummer, men det kommer att vara något som publiken känner igen om än med nyskriven text.

Hon medger gärna att hon är nervös inför framträdandena. Det har hon alltid varit, men det går över så fort hon ställer sig i strålkastarskenet på scenen.

– Jag trodde att rampfebern skulle lätta när jag blev äldre, men det blir värre för varje år. Fast så fort applåderna kommer känner jag mig lugn, säger Sanna Nielsen som med åren också lärt sig att inte ta det så allvarligt.

– Självklart ska man alltid göra sitt bästa och jag har vant mig vid att bli bedömd men jag känner mig stark i mig själv på ett annat sätt än tidigare. Så länge jag gör mitt bästa och de jag jobbar med är nöjda så är jag nöjd.

Foto i text: Hilda Arneback

Fakta. Sanna Nielsen
 • Yrke: Artist.
 • Aktuell: Ny programledare för ”Allsång på Skansen” med premiär 28 juni. Tar en säsong i taget.
 • Antal tidigare framträdanden i ”Allsång på Skansen”: Fem.
 • Relation till Skansen: Lång. Har varit på Skansen sedan jag var liten. ”Varje gång vi åkte upp till Stockholm ingick ett besök på Skansen.”
 • Senaste singel: ”Dansar bort med någon annan”.
 • Ålder: 31 år.
 • Familj: Sambon Joakim Ramsell, mamma Ingmarie, pappa Christer och lillebror Thimmy.
 • Intressen förutom musik: Inredning. ”Älskar att inreda, men det är inte så lätt med en så pass liten lägenhet.”
 • Debut: Som sjuåring i en talangtävling. Fick sitt genombrott 1996 med ”Till en fågel”.
 • Favoritartist: Celine Dion. Drömmen är att få med henne i programmet och när Sanna framförde det på ett planeringsmöte svarade producenten: ”Visst, fixa hennes mobilnummer så ringer jag.”
 • Melodifestivalfacit: Debut 2001 med ”I går, i dag”. Låten kom trea. 2003: ”Hela världen för mig” kom femma. 2005: ”Du och jag mot världen” kom åtta. 2007: ”Vågar du, vågar jag” kom sjua. 2008: ”Empty Room” kom tvåa. 2011: ”I’m in love” kom fyra. 2014: ”Undo” vann, och fick representera Sverige vid Eurovision song contest i Köpenhamn där den kom trea.
Fakta. Allsångsledarna
 • Allsången på Skansen startade 1935 med Sven Lilja som allsångsledare.

 • Sven Lilja efterträddes 1956 av Egon Kjerrman, som ledde sången till 1966.Foto: LASSE OLSSON / TT
 • Efter några års uppehåll återkom allsången 1974 med Bosse Larsson som allsångsledare och sedan 1979 har programmet sänts i tv.
  Foto: Björn Edergren/SR/TT 
 • År 1994 var det dags för programledarbyte. Lasse Berghagen tog över och stannade till 2003.
 • Lasse Berghagen efterträddes av Anders Lundin.Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

 • Anders Lundin efterträddes av Måns Zelmerlöw 2011.
  Foto: LEIF R JANSSON / TT 
 • Efter tre säsonger med Måns var det dags för den första kvinnan att leda allsången: Petra Marklund, som stannade ytterligare en sommar.
  Foto: Fredrik Sandberg/TT 
 • Den 28 juni debuterar Sanna Nielsen som programledare. På allsångspremiären sitter hela familjen på första parkett. Mamma Ingmarie fyller 57 år den dagen och Sanna Nielsen ska ge henne en födelsedag som ingen av dem ska glömma.
  Foto: Anders Hansson 

Foton: TT, Anders Hansson

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.