Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-29 06:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/sanna-om-man-maste-slicka-pa-fingrarna/

Kultur

Sanna: Om man måste slicka på fingrarna

Foto: Alexander Mahmoud

Kåseri. Man kanske tror att ett munskydd bara är ett munskydd, men det är det inte.

Utan att ta ställning till dess effektivitet måste jag erkänna att jag är glad att munskydd inte är starkt rekommenderat av svenska myndigheter. Det brukar bli så slemmigt att ha halsduken framför munnen om vintern. Jag brukar rätta mig efter allmänna råd, men jag tror att jag skulle få tvångstankar och finnar på hakan av munskydd.

En del viker bort munskyddet för att kunna slicka på fingrarna som de öppnar de små fruktplastpåsarna med, påsarna är ju nästan omöjliga att öppna utan hjälp av lite fukt. Man kan få stå i en kvart. Till slut blir det ren prestige: jag, påsen, smittan. Mer än en gång har jag lagt fem lösa äpplen i min varukorg.

Jag videohänger med några kompisar i Washington. F har alltid munskydd är han går ut. I USA är hela virussituationen partipolitik. Folk glor och föraktar på varandra på grund av munskydden, säger han. 

Demokrater bär dem av, tja, lydnad och solidaritet med andra människor, medan republikaner föredrar att gå utan för att visa att de minsann är starka och klarar sig utmärkt på egen hand.

Det finns forskning som bekräftar munskyddsvanorna, enligt en undersökning använder tre av fyra av demokrater munskydd, men färre än sex av tio republikaner.

Det vore väl en sak om munskyddskonflikten stannade vid blängande, men det har gått till rena våldsamheter också. Värst i Michigan, där sköts en säkerhetsvakt ihjäl efter att ha nekat en kund från att gå in i en affär för att kundens barn saknade munskydd.

F, som är ateist, berättar att han under flera veckor har utbytt långa sms med sin religiösa bror om gud och vetenskapen, nu i virusets tid. F följer alla rekommendationer och försöker förstå vad covid-19 är för smitta, han har läst på om historiska pandemier. 

Hans bror är visserligen farmakolog men föredrar kreationismen framför evolutionen och har absolut inget munskydd. Han tycker att allt är rätt överdrivet, men är förstås ändå noga med handtvätten.

Det blir en, ska vi säga, infekterad diskussion.

I Klippiga bergen förklarar en annan god vän i en tråd av meddelanden att hon är så upprörd över alla som väller in till hennes lilla stad. Campingplatserna är helt fulla av folk som lämnar städerna som råttor lämnar skepp i kvav. 

Det är underförstått av vad hon skriver att de flesta som kommer är liberaler, vänsterfolk från storstäderna. Hon vågar knappt gå och handla längre, så trångt som där är. Hon tycker att det är absurt att skolavslutningen är inställd medan Walmart är öppet.