Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-27 12:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/sanna-saker-att-gora-som-naken-pa-kaken/

Kultur

Sanna: Saker att göra som naken på kåken

Kåseri. I den lilla staden i Klippiga bergen där jag av olika skäl råkar befinna mig är det gamla fängelsemuseet den enda kulturinstitutionen, frånsett biblioteket.

Cellerna kan inte vara mer än två kvadratmeter, inklusive brits. I en av dem har profant klotter fått vara kvar på väggar och tak, men ett litet anslag ber besökarna om ursäkt i fall någon skulle störa sig, men det antyds att det ändå kan finnas en poäng med att visa hur de kände sig, de som satt där.

I den lilla staden i Klippiga bergen där jag av olika skäl råkar befinna mig är det gamla fängelsemuseet den enda kulturinstitutionen, frånsett biblioteket. Tegelkåken byggdes 1907 och hyste då både bostad för sheriffen och hans familj (på nedervåningen), samt hans kontor och ett gäng celler (en trappa upp). Familjen och fångarna hade olika ingång. Alla ytterväggar är tjocka.

Museet är bara öppet sommartid, damen som sköter det har vitt hår och en skär tröja med en broderad blomma på, hon har aldrig bott någon annanstans än här, säger hon, ler och tillägger take your time.

Utställningen rör mer än fängelset, ja faktiskt hela den lilla stadens historia, med timmer och järnväg och pälsar och allt. Men hur man spärrar in folk har alltid varit kittlande.

Ett skäl till att kontoret så småningom flyttades ned en trappa, får man veta, var att internerna kunde höra vad som sades inne hos sheriffen, som exempelvis förhör. Man gjorde ungdomsanstalt av rummet i stället.

Två celler var reserverade för kvinnor.

En kvinnlig fånge lyckades fly en gång: i bara mässingen ålade hon sig ut genom en lucka i dörren (som var av stål), rusade ned för trappan, ut och iväg. När jourhavande vakt fick frågan om varför i hela friden han inte stoppade henne, svarade han: 

– Men … men det fanns ju inget att ta tag i! 

Anar man inte något desperat i hans röst? Inte ens kunde en brud kunde han hindra? 

Inte för att det i slutändan hjälpte rymlingen, som greps när hon försökte sno kläder från ett streck.

Man satte sen en balk över glipan i dörren, som var av stål.

1979 flyttade den sista fången ut från tegelhuset, fast inte särskilt långt. Det nuvarande fängelset, och den nuvarande sheriffens kontor, ligger alldeles intill. Det är omgärdat av en rastgård där det finns en basketkorg och rullad taggtråd löper högst upp på staketet.

Det är lite mer modernt, säger damen i skärt.