Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Sanna: Surtant och mysman

Kåseri. När man ska ut och flyga kan det vara krångligt att ha många namn. Inte blir det bättre av en nitisk säkerhetskontroll.

I taket inne på flygplatsen i Bismarck hänger dinosaurieskelett. I en monter med fler skelett redogörs för den förhistoriska tiden i North Dakota. Det är en rätt lugn flygplats, där man kan köpa hemgjord banankaka i affären inne vid gaterna.

Om man kommer så långt.

För de är noga i Bismarck.

När jag visar mitt boardingkort och körkortet synas det länge. Jag är van, det är alltid samma. Det är inte bara det att körkortets bokstäver är så små att de nästan inte går att läsa ens för den som är närsynt, det är också det där med namnen. Ibland blir jag galen på alla namn, och på att mitt tilltalsnamn inte är det första av mina tre förnamn.

Det finns där, säger jag och det funkar alltid när man åker inrikes. Utrikes är jag noga, en gång tvingades jag avboka och köpa ny biljett för att förnamnen stod i fel ordning på biljetten, men inrikes har jag aldrig haft problem med att det står två av fem namn.

Tyvärr, säger damen i säkerhetskontrollen. Hennes kollega säger att jag kan boka om biljetten, eller så måste han ringa Homeland Security och be dem köra mitt namn.

Ring du, säger jag.

Han tar fram en pärm med blanketter och letar länge i sin telefon efter numret till Homeland Security. Det var längesen jag ringde det, säger han. De svarar, han bokstaverar B. J. O. R. L. I. N. G.

Vi väntar. Han drar igenom alla mina namn.

Damen är ursur, en typisk maktmänniska, de är vanliga i USA. De kan beordra en att flytta en väska en halv decimeter för att den står på fel sida av ett streck i heltäckningsmattan. Man hatar dem men man bråkar inte för då får man förmodligen en prick hos Homeland Security och det kan ju straffa sig om man har råkat hamna i Bismarck, till exempel.

Jag får grönt ljus, men eftersom jag är suspekt måste de genomsöka allt bagage med tops. Mannen tycker nog att det är pinsamt för han babblar myspysigt på om en kryssning till Sverige han gjorde med sin fru för längesen, så att jag ska känna mig trygg. Det gör jag.

Surdamen visiterar mig extranoga och klämmer nästan överallt, men sedan kan jag fly skelettdelarna i Bismarck i ett litet propellerplan.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.