Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-17 06:09 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/sara-danius-alla-traditioner-ar-inte-varda-att-bevara/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Sara Danius: Svenska Akademien bör verka mot kvinnoförnedrande uttryck

01:38. På torsdagen meddelade Sara Danius att hon avgår som sekreterare och lämnar sin stol i Svenska Akademien.

Sara Danius har gjort sitt första uttalande efter beskedet att hon lämnar Svenska Akademien. Brott och jäv måste anmälas – och Akademien bör vara en kraft mot otidsenliga maktförhållanden och kvinnoförnedring, säger Sara Danius i ett meddelande till TT.

Sara Danius inleder uttalandet med att förklara varför hon på torsdagen lämnade institutionen. 

Hon skriver att Akademiens direktör Anders Olsson, och ett antal andra ledamöter, vid sammankomsten meddelade att de saknar förtroende för henne som ständig sekreterare.

”Av detta tar jag konsekvenserna och lämnar mitt ämbete. Till följd av detta lämnar jag också min stol i Akademien”‚ skriver Sara Danius. 

Hon fortsätter uttalandet med att betona att Akademien är betydelsefull, men att det inte betyder att den inte bör förändras:

"Alla traditioner är inte värda att bevara. Oberoende från makten är inte detsamma som att ställa sig över vår tids mest självklara värderingar. Tvärtom har Akademien sin ställning endast genom att tjäna och vinna legitimitet från hela det svenska folket”‚ skriver Danius.

Hon förklarar i uttalandet att hon tog sig an ämbetet som ständig sekreterare eftersom hon ”uppfattade ett stöd för ambitionen att varsamt men målmedvetet modernisera Akademien”:

”Att vårda ett arv får inte bli en arrogans och distans till samhället i stort. Tendenser till vänskapskotterier hör inte hemma i vår tid. Etiken måste sättas i högsätet, och strikta regler för beslutsfattande, jäv och sekretess måste finnas och följas”, skriver Danius och fortsätter:

”Brott och fusk måste beivras och anmälas till rättsvårdande myndighet. Svenska Akademien bör dessutom vara en kraft som tydligt verkar mot otidsenliga maktförhållanden eller kvinnoförnedrande uttryck."

Danius vädjar till Akademien att fortsätta det arbete som hon påbörjat, bland annat genom att verka för ökad synlighet åt den litteratur som skrivs av kvinnliga författare. Hon avslutar uttalandet med att tacka för det stöd hon fått under de senaste dagarna.

”Jag vill också ta tillfället i akt att tacka för de tusentals uttryck för sympati jag fått de senaste veckorna, både för mina ambitioner som ständig sekreterare och för min person”, skriver Danius.

Läs DN:s artiklar om Svenska Akademien här.  

Sara Danius uttalande i helhet

Här kan du läsa hela Sara Danius uttalande till TT:

"Svenska Akademiens direktör Anders Olsson och med honom ett antal andra ledamöter meddelade mig vid sammankomsten i går kväll att de saknar förtroende för mig som Akademiens ständiga sekreterare.

Av detta tar jag konsekvenserna och lämnar mitt ämbete. Till följd av detta lämnar jag också min stol i Akademien.

Samtidigt hoppas jag innerligt att det jag betraktat som min uppgift i Akademien inte läggs åt sidan. Svenska Akademien är en i Sverige och världen betydelsefull institution, dels på grund av sin långa historia, dels för att den står fri från såväl stat som andra institutioner.

Men alla traditioner är inte värda att bevara. Oberoende från makten är inte detsamma som att ställa sig över vår tids mest självklara värderingar. Tvärtom har Akademien sin ställning endast genom att tjäna och vinna legitimitet från hela det svenska folket.

Jag tackade ja till att arbeta som ständig sekreterare därför att jag uppfattade ett stöd för ambitionen att varsamt men målmedvetet modernisera Akademien.

Att vårda ett arv får inte bli en arrogans och distans till samhället i stort. Tendenser till vänskapskotterier hör inte hemma i vår tid. Etiken måste sättas i högsätet, och strikta regler för beslutsfattande, jäv och sekretess måste finnas och följas.

Brott och fusk måste beivras och anmälas till rättsvårdande myndighet.

Svenska Akademien bör dessutom vara en kraft som tydligt verkar mot otidsenliga maktförhållanden eller kvinnoförnedrande uttryck. På liknande sätt måste det också vara Akademiens uppgift att ge större synlighet åt den litteratur som skrivs av kvinnliga författare och på det sättet spegla den betydelse denna litteratur har, och alltid har haft, hos svenska folket.

Samma sak gäller Nobelpriset i litteratur.

För denna mission kommer jag att arbeta vidare, men nu på annat håll, och vill ge Svenska Akademien mitt fulla stöd.

Jag vill också ta tillfället i akt att tacka för de tusentals uttryck för sympati jag fått de senaste veckorna, både för mina ambitioner som ständig sekreterare och för min person.

Mitt varmaste tack."

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.