Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Sara Danius ersätter Peter Englund

Foto: TT

Författaren och historikern Peter Englund slutar som Svenska Akademiens ständige sekreterare. Han ersätts av Sara Danius som är professor i litteraturvetenskap. Hon blir den första kvinnan på posten.

Under lördagens högtidssammankomst i Börshuset i Stockholm meddelade Peter Englund sin avgång. Det gick ett sus genom börssalen, där bland annat kungafamiljen befann sig, när beskedet kom.

– Jag tillträdde, och då var tanken att jag ger det här sex år. Det var överenskommelsen. Sedan har det inte varit säkert, för jag måste ha en väldigt bra efterträdare, säger Peter Englund.

Nu tycker han att han har det.

– Jag tror att hon kommer att klara av jobbet bättre än vad jag gjort.

Framöver står bland annat familjen på schemat.

– Nu ska jag skriva lite, läsa lite mer planlöst och ägna mig åt mina fem barn.

Akademiens kansliansvarige Odd Zschiedrich säger till TT att det inte är någon hemlighet att Peter Englund var lite svår att övertala när han blev ständig sekreterare:

– Han har många forskningsuppgifter och böcker kvar att skriva och det har visat sig vara svårt att förena.

Sara Danius tillträder den 1 juni och är därefter akademiens talesperson utåt. Hennes mest publika uppgift blir förstås att tillkännage Nobelpriset i litteratur på höstarna.

Tidigare satt de ständiga sekreterarna betydligt längre än sex år.

– I dag är det ett annat samhälle och inte minst ett medialt strålkastarljus som kräver en heltidssysselsättning som det kanske inte gjorde tidigare, säger Odd Zschiedrich som berättar att valet av Sara Danius har skett i ”en längre process” under akademiens sammanträden.

Högtidssammankomsten var också tillfället då akademiens senaste ledamot, Klas Östergren, fick sin stol.

– Det känns alldeles utomordentligt, sade han till TT efteråt.

Sara Danius mamma, författaren Anna Wahlgren, befinner sig i Indien.

”Jag har vetat om den Stora Hemligheten en längre tid, men fått lova Sara att ingenting säga. Och har har tigit som muren. Men nu är det kungjort! Jag är kräkstolt!”, skriver Anna Wahlgren i ett mejl till TT.

Författaren Åsa Moberg ser Sara Danius utnämning som ett slag för jämställdheten, men tror inte att det är något som den Svenska Akademien tänkt i sitt val av henne.

– Hon är en väldigt väl kvalificerad kvinna och sen är det roligt att det är en post med ett så stort internationellt genomslag. Nu kommer man ju se henne öppna den där dörren varje år, säger Åsa Moberg.

På Albert Bonniers förlag, som ger ut Sara Danius böcker, är glädjen stor.

– Jag tycker att det är ett utmärkt val, Sara Danius har visat som forskare och litteraturkännare att hon är en exceptionellt skicklig litteraturläsare, säger Daniel Sandström, litterär chef på förlaget.

Sara Danius ska den 28 december vara värd för programmet Vinter i Sveriges Radio. Där tänker hon bland annat berätta om sin pågående cancerbehandling.

Sara Danius

• Den 7 mars 2013 valdes Sara Danius – litteraturforskare, kritiker och författare – in i Svenska Akademien, där hon efterträdde Knut Ahnlund på stol nummer 7.
• Hon är professor i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet och professor i estetik vid Södertörns högskola. Utöver det har hon doktorsexamen från både Duke University i USA och Uppsala universitet.
• Hon doktorerade från Uppsala universitet 1998 med avhandlingen ”The Senses of Modernism”, som gavs ut som bok 2002. I den undersöker hon 1920-talsmodernismens centrala verk och kommer fram till att estetiken i verken är oskiljbara från tidens teknologiska landvinningar.
• Under 2013 kom hon ut med sina två senaste verk: essän ”Den blå tvålen. Romanen och konsten att göra saker och ting synliga” och den svenska utgåvan av ”Nase für Neuigkeiten”, under titeln ”Näsa för nyheter. Essä om James Joyce”.
• Sara Danius föddes den 5 april 1962 i Täby. Hon växte upp på flera olika platser och blev inte bofast förrän vid elva års ålder, i Täby. Hon är dotter till författaren Anna Wahlgren och läraren, militären och författaren Lars Danius.
• Sedan 1986 är Danius verksam som litteraturkritiker på Dagens Nyheter. Första recensionen gällde Roland Barthes ”Det ljusa rummet”.
• Hon är även utbildad croupier.
Källa: Svenska Akademien (TT)

Peter Englund

• Peter Englund – historiker, författare, debattör och professor – efterträdde den avlidne historieprofessorn Erik Lönnroth på Svenska Akademiens stol nummer tio år 2002.
• 2009 valdes han till ständig sekreterare i Svenska Akademien.
• Han tilldelades Augustpriset 1993 och Selma Lagerlöfs pris 1992.
• Peter Englund föddes i Boden den 4 april 1957. Han debuterade 1988 med jättesuccén Poltava.
• 1989 kom hans doktorsavhandling i historia, Det hotade huset. Essäsamlingen Förflutenhetens landskap kom 1991.
• Två år senare följde ytterligare en succé, tegelstenen Ofredsår.
• 1996 kom Englund med ännu en samling historiska essäer, Brev från nollpunkten.
• Ytterligare en tung tegelsten, Den oövervinnerlige, kom 2000.
• 2006 kom han med din lilla boken Minnesfragment från krig, där han gav en personlig bild av sin upplevelser som ögonvittne till fyra krig: Kroatien 1991, Bosnien 1994, Aghanistan 1996 och Irak 2005.
• Han har agerat sakkunnig bisittare i Fredrik Lindströms programserie om historia och identitet 2006-2007.
• 2008 kom han ut med boken Stridens skönhet och sorg som skildrar första världskriget.
Källor: Svenska Akademien (TT)

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.